Dag van de Waarheid?

Zou het dan nu toch gaan gebeuren? De mars van “de miljoenen” gaat vandaag plaatsvinden. Ondanks dat het treinverkeer platligt, het mobiele netwerk is uitgeschakeld en internet alweer ‘down’ is weten de mensen elkaar toch te bereiken. Ze zijn vastbesloten om Mubarak weg te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken. Check al-Jazeera live.

Het valt me op hoe gespleten de percepties in Nederland en Europa zijn. Enerzijds vreugde, solidariteit en hoop, anderzijds onbegrip en vooral angst voor een “Islamitische machtsovername”.  De discussie op twitter tussen Martijn van Dam (PVDA)  en Joel Voordewind (Christen Unie) geeft dit goed weer.

Vaak hoor je ook dat mensen zich helemaal niet hebben gerealiseerd hoe erg de siutatie in Tunesie en Egypte was. Ze kennen Tunesie vooral als een mooi vakantieland en Egypte als het land dat vrede met Israel sloot.

Bij IKV Pax zijn we nu druk bezig om volgende week een event te organiseren, met jongeren uit het Midden-Oosten. De opstanden zijn in belangrijke mate door hen geinitieerd. We willen laten zien hoe zij de opstanden ervaren, hoe ze meeleven en meedoen. En vooral ook wat zij nu van Europa verwachten.

Ik zie vooral dat jongeren enorm veel hoop en kracht putten uit wat er nu gebeurt: het kan dus toch! Natuurlijk is er ook onzekerheid over wat er komen gaat, maar niet zoals hier. Het belangrijkste is nu dat de omwenteling in Egypte snel gaat plaatsvinden.

Ondertussen weten Europa en de VS zich geen raad met de situatie. Ze worden nu keihard geconfronteerd met de inherente conradictie in hun Midden-Oosten politiek: enerzijds het promoten van democratisering en vrijheid en anderzijds het steunen van dictatoriale regimes in het belang van de stabiliteit en economisch eigenbelang.  Dat laatste beseffen veel mensen zich maar al te goed. Ze beseffen ook hoe cruciaal Westerse steun is voor elke dag langer dat het regime blijft zitten.

Over wat de EU, het Westen zou kunnen doen om de mensen in Egypte te helpen: een paar tips; 

1. Maak duidelijk dat ze voor het Midden-Oosten hetzelfde willen als voor zichzelf: democratische samenlevingen.

2. Roep Mubarak op om nu af te treden om ruimte te maken voor een door de militairen gesteunde (maar niet geleide!) overgangsregering.

 3. Eis een onmiddelijk einde aan de intimidatiepraktijken, plunderingen, geweld van het regime en hetveiligheidsapparaat.

 4. Roep op tot het beindigenvan de noodtoestand, amnestie voor politieke gevangenen en onmiddelijke vrijheid voor de gevangenen die zonder vorm van proces worden vastgehouden. 

5: bied hulp en steun aan: voedsel,  en essentiele diensten – wat maar nodig is voor een ordentelijke overgang

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Egypte en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s