Krijgen de cynici nou toch gelijk?

Het leek zo mooi. De dictator verjaagd na vreedzaam volksprotest. Zonder veel geweld. Alle cynische commentatoren zouden ongelijk krijgen. De deskundigen die twee weken terug nog dachten dat Mubarak te sterk stond om te vallen (en twee maanden terug nog dachten dat Ben Ali vast in het zadel zat). Rob de Wijk die haast geruststellend in Trouw beweerde dat dit soort volksopstanden meestal nergens op uitloopt. Afshin Elian die gisteren in “Met het oog op morgen” het beeld schetste dat er in Islamitische landen geen andere mogelijkheden zijn dan anarchie, dictatuur of heerschappij van de Moslimbroeders. Het leek of ze allemaal ongelijk zouden krijgen.

Maar nu lijken ze toch weer gelijk te krijgen, de pessimisten en de cynici. Geweld heerst weer in de straten van Cairo, de angst is weer terug.  Mubarak heeft zijn huurlingen losgelaten vandaag.

Intussen is het oorverdovend stil vanuit Brussel, Den Haag en de andere Europese hoofdsteden. President Obama en minister Clinton roepen ten minste nog op voor een “orderlijke overgang”. Maar een blik op Al Jazeera maakt duidelijk dat Mubarak niet denkt aan een “orderlijke overgang”, maar alleen aan het herstel van zijn orde, de orde van de noodtoestand die al decennia heerst, de orde van de overvole gevangenissen.

Als Obama’s “change” iets betekende, moet hij nu de militaire steun aan Egypte opschorten, en beloven die pas te hervatten als “change has come to Egypt”. Als Europa’s mensenrechtenbeleid maar iets voorstelt, dan worden nu  associatieverdragen opgeheven. Artikel 2, dat handelt over respect voor de mensenrechten staat er toch niet voor niets in. Als de V van “Vrijheid” bij de VVD niet allen staat voor Nederlandse, maar ook voor Egyptische vrijheid, dan roepen Rutte en Rosenthal nu de Egyptische ambassadeur op het matje en laten hem alle hoeken van de kamer zien.

Als Mubarak dan toch nog in de greep moet houden, dan als paria van de internationale gemeenschap, en niet als een “bevriend staatshoofd” van een “gematigd” Arabisch land.

Advertenties

Over Jan Jaap van Oosterzee

Adviseur beleid en public affairs Midden Oosten en Kaukasus bij IKV Pax Christi.
Dit bericht werd geplaatst in Egypte. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s