Ondertussen in de rest van de Arabische wereld

Heel de wereld kijkt naar Egypte. En terecht. Na de vreedzame protesten van meer dan een miljoen Egyptenaren op dinsdag en de rellen van (volgens de geruchten betaalde) Mubarakaanhangers op woensdag, bestaat nog steeds de mogelijkheid dat Mubarak het veld moet ruimen. De situatie in Egypte verandert echter ieder uur. Ondertussen gebeurt er echter ook van alles in de rest van de Arabische wereld. Een kort overzicht.

In Tunesië zijn nog steeds protesten, die de afgelopen dagen her en der uit de hand liepen. Mede door een staking van de politie, die betere arbeidsvoorwaarden eist. Aan die eisen is inmiddels gehoor gegeven zodat de politie weer aan de slag is. Het blijft echter onrustig. De teruggekeerde Islamitische oppositieleider, Rachid Ghannouci, geeft in een interview met Al Jazeera aan dat hij niet van plan is zich kandidaat te stellen voor het presidentschap en dat zijn partij nog het meest lijkt op de Turkse AKP. Van Tunesië wisten we dat allang, maar ook in Egypte hoeven we lang niet zo bang te zijn voor de moslimbroederschap als bijvoorbeeld premier Rutte is.

In Syrië hebben bloggers, waarvan een belangrijk deel in het buitenland zit, vrijdag uitgeroepen tot een ‘day of rage’. Hoeveel gehoor hier aan gegeven gaat worden is onduidelijk, hoewel de facebookpagina’s veel mensen trekken. In Syrie is protesteren levensgevaarlijk en zit de president nog een stuk steviger in het zadel dan in Egypte.

Ook in Algerije worden mensen via twitter en facebook opgeroepen te demonstreren. Er zijn deze week diverse stakingen geweest, en voor volgende week staat een aantal demonstraties gepland.

De koninkrijken zijn rustiger, evenals Libie. In Marokko heerst nog steeds het algemene gevoel dat het daar zo’n vaart niet zal lopen en heeft de regering de subsidies op voedingsmiddelen en benzine al fors verhoogd. De media rapporteren nog steeds dat de kans dat er een revolutie ontstaat in Marokko zeer gering is, dankzij de grotere vrijheid en de positieve rol die de koning speelt.

In Jordanië is het ook relatief rustig, hoewel mensen liever niet meer via de telefoon over politiek praten. De koning heeft de premier ontslagen en de subsidies op levensmiddelen verhoogd. Toch wordt ook Jordanië soms genoemd als mogelijke kandidaat voor een volgende opstand.

Waarschijnlijker is echter dat deze in Jemen gaat plaats vinden. Ook hier gaan de mensen de straat op. De Jemenitische president, Ali Abdullah Saleh, heeft aangekondigd zich niet herkiesbaar te stellen bij de volgende presidentsverkiezingen maar de demonstranten vinden dat niet genoeg en demonstreren door. Als het ergens in de Arabische wereld ernstig mis kan gaan is het in Jemen, waar al jaren een burgeroorlog aan de gang is en het wapenbezit wijdverbreid is.

Morgen is het vrijdag, traditioneel een goede dag om demonstraties te organiseren. Of deze uit de hand zullen lopen of leiden tot daadwerkelijke verandering zien we morgen. Live op Al Jazeera.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Arabische Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s