Boeken voor Tunesië

Een sympathiek plan van een ons bekende wetenschapper met goede connecties in Tunesië. Francesco Cavatorta van de universiteit van Dublin zamelt (wetenschappelijke) boeken in voor Tunesie

 Hoewel de Jasmijnrevolutie en de opstand in Egypte in Westerse media vaak afgeschilderd worden als internetrevoluties of twitterrevoluties (maar zie een kritische kanttekening in Dagblad De Pers), is men voor verdieping van de kennis, bijvoorbeeld over hoe een land democratisch geleid moet worden, nog altijd afhankelijk van papieren informatiebronnen. In het bijzonder geldt dit voor academici. Zij hadden onder de dictatuur maar zeer beperkt toegang tot vakliteratuur uit de rest van de wereld. Boeken die via internet besteld werden werden door de censuur in beslag genomen en het in bezit hebben van een verboden boek was strafbaar. Voor IKV Pax Christi is dit een bekend probleem. Onder meer in Syrie en op Cuba speelt eenzelfde problematiek. Voor de Arabische wereld is het extra lastig dat maar zeer spaarzaam boeken in het Arabisch vertaald worden. Gelukkig heeft Tunesie een relatief hoog opgeleide en op Europa gerichte bevolking, waarvan een groot deel ook Engels, Frans of Italiaans spreekt. Zij komen nu massaal naar de boekwinkels, op zoek naar de laatste inzichten van vakgenoten uit de rest van de wereld. Voor een deel wordt hierin voorzien doordat Tunesiërs hun voorheen illegale boeken nu uitlenen aan vrienden en bekenden, of gratis aanbieden aan een boekhandel, die ze vervolgens weer doorspeelt naar studenten, professoren en intellectuelen. Maar de honger naar kennis is groot en de intellectuelen (studenten, werkloze afgestudeerden, professoren) die zo’n belangrijke rol speelden in de revolutie en nu belangrijk zijn voor de wederopbouw van een democratisch Tunesië, verdienen onze steun.

Een van de grootste boekhandels van Tunesie, de Librairie al-Kitab, probeert aan de grote vraag naar recente literatuur te voldoen door de schamele beschikbare boeken te kopiëren en door zo snel mogelijk zo veel mogelijk literatuur te verzamelen. Om ze hierbij te helpen doen twee Europese wetenschappers, Francesco Cavatorta en Rikke Hostrup Haugbølle  een oproep aan al hun collega’s om Tunesië aan wetenschappelijke literatuur te helpen. Vooral boeken over politicologie (democratisering, autoritaire regimes, transitieprocessen, internationale betrekkingen in de Arabische wereld en politieke Islam), sociologie, antropologie en hedendaagse Islam zijn in trek. Dus: heeft u recente wetenschappelijke literatuur in het Engels of Frans (of Arabisch)? Of werkt u bij een uitgever van dergelijke boeken of een bibliotheek? Neem dan contact op met de Librairie al-Kitab en steun de Tunesische omwenteling:

Librairie al-Kitab
43, avenue Habib Bourguiba
1000 Tunis Le Colisée
Phone: 00216 71 258 566
Fax: 00216 71 332 450
e-mail: Alkitab-tunis@alkitab.com.tn

Veel concreter kan uw steun aan de Jasmijnrevolutie niet worden, toch?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Tunesie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s