Next in line…Jemen?

Na 18 dagen van protesten heeft Mubarak zijn presidentiële functie neergelegd. Alle ogen zijn nu gericht op landen als Jemen, Jordanië, Algerije waar de protesten lijken toe te nemen. Toch zullen de uitkomsten van deze protesten in deze landen mogelijk heel anders verlopen als Tunesië en Egypte. Elk land zo heeft eigen politieke DNA. Toch staat een ding als een paal boven water. Mensen in het Midden Oosten zijn de dictatoriale bewinden, die dikwijls door het Westen gesteund worden, spuug zat. Toenemende informatie voorziening van internationale media zoals Aljazeerah en internet sites als twitter en face -book en het internet hebben grote impact op kennis verspreiding.

Ook de studenten in Jemen weten hun weg te vinden in de sociale media en voelen zich zeker geïnspireerd door wat mede studenten in Tunesië en Egypte teweeg brengen. Ze zijn daarom enthousiast de straat opgegaan om tegen president Ali Abdullah Saleh te demonstreren. Deze demonstraties werden al snel door oppositionele partijen zoals de Socialisten en de religieuze Islah Partij ‘overgenomen’ en formeel georganiseerd. President Saleh liet in reactie op deze politieke manifestaties zijn mensen optrommelen om voor zijn bewind een steunbetuiging te voeren.
Toch hielden de protesten aan. President Saleh heeft daarom zowel op politiek als op economisch gebied meerdere beloftes gedaan om de wind uit de zeilen van de protesten te nemen. De inkomstenbelasting met 50% verlaagt en prijzen van levensmiddelen vastgezet. Salarissen van het leger en de ambtenarij werden met 30% verhoogd. Ook beloofde de president om zich niet nog een keer verkiesbaar te stellen in 2013 (een belofte die hij al twee keer eerder heeft gedaan) en om zijn familieleden van belangrijke posten in het leger en de regering af te halen. Even leek het er op dat de protesten niet zouden aanhouden omdat de oppositie partijen voor dat moment hun genoegen namen met deze concessies. Studenten in Sanaa werden boos en beschuldigen de oppositie partijen ervan dat zij het studenten protest hadden gekaapt. De oppositie in Jemen is ook zeer verdeeld: men vreest de gevolgen voor het land als president Saleh de controle over het land verliest. Nadat President Mubarak in Egypte aftrad laaiden de protesten in Sanaa weer op. De studenten, mensenrechten activisten en burgers nemen nu het initiatief. De protesten worden echter met veel geweld uiteengeslagen.

Toch vormen deze protesten in de hoofdstad wellicht niet de grootste bedreiging voor het bewind van president Saleh. Jemen verkeert al een langere tijd in een grote crisis op meerdere fronten. Een wezenlijk verschil met landen als Egypte en Tunesië is dat het regime in Jemen al min of meer in staat van oorlog verkeerd tegen grote delen van haar eigen bevolking. De sociale cohesie wordt in grote mate al verscheurd door toenemend geweld en repressie. In het zuiden van Jemen worden al jarenlang vreedzame protesten met bruut geweld neergeslagen. Zuid Jemen vocht in 1994 voor afscheiding van Noord Jemen; een oorlog die zij verloor. De onvrede met het bewind in Sanaa is in het zuiden echter nooit verdwenen. De laatste jaren nemen de protesten daar juist weer toe. Ook in het noorden van Jemen wordt er een oorlog gevoerd tegen de hoofdzakelijk Shiietische bevolking van de provincies Saada en Amran en Jawf. De afgelopen jaren zijn journalisten die over mensenrechtenschendingen in de oorlog in Saada en de opstanden in het zuiden rapporteerden,  in toenemende mate zwaar onder druk gezet, gemarteld en een aantal zelfs vermoord.

Toch worden deze wijdverbreide mensenrechtenschendingen in Jemen nagenoeg volledig genegeerd door de internationale gemeenschap en media. Jemen wordt gezien als trouwe bondgenoot van het Westen in de oorlog tegen Alqaeda of the Arabian Peninsula, ondanks het feit dat het beleid van Saleh’s bewind tegen AQAP om z’n zachts gezegd nogal ‘dubieus’ is. President Ali Abdullah Saleh is in  32 jaar als president een meester geweest in het omkopen van tegenstanders, maar vind het steeds moeilijker om grip op het land te houden. Armoede en toenemende repressie en mensenrechtenschendingen leiden tot steeds grotere ontevredenheid bij de bevolking. Er zijn tekenen dat de internationale gemeenschap beseft dat dit niet veel langer zo kan doorgaan. Secretary Clinton ging tijdens haar bezoek aan Jemen, tot grote woede van president Saleh, achter gesloten deuren in gesprek met de oppositie partijen. Maar rondom de zelfde tijd werden er voor miljoenen aan gevechtshelikopters door de VS aan Jemen verkocht op voorwaarde (zoals bleek uit Wikileaks) dat de Jemenitische regering deze niet zou gebruiken tegen de eigen burgerbevolking. De vraag is echter waarom het Westen verwacht dat de president deze belofte zal houden, nadat hij het leger veelvuldig gebruikt om stemmen van de burgers in Jemen, om meer politieke zeggenschap en een eerlijke verdeling van inkomsten, voorgoed te snoeren.

Met de snelle politieke ontwikkelingen in Tunesië en Egypte zijn de ogen van de internationale gemeenschap nu wel op Jemen gericht. Activisten en studenten ruiken hun kans. Ook de protesten in zuid Jemen nemen steeds meer toe in de hoop dat de internationale gemeenschap hun stem  zal horen. (zie: http://www.youtube.com/watch?v=rY83qugZEbs&feature=player_embedded)
Een ding staat vast – president Saleh zal niet snel inbinden, maar als hij zou aftreden is het volstrekt onzeker of Jemen nog op tijd een democratische weg in kan slaan. Door het wanbeleid van president Saleh staat het land voor enorme politieke en economische problemen gesteld. Acute water te korten en stijgende voedselprijzen, des investeringen en toenemend gebrek aan inkomsten door steeds afnemende oliebronnen (m.u.v. groeiende illegale wapenhandel) vormen een grote bedreiging voor de voedselvoorziening en economische vooruitzichten van het land. Op politiek gebied is de oppositie tot op het bot verdeeld, politieke opstanden in het noorden en in het zuiden van Jemen nemen aan kracht toe, verschillende gebieden in het noorden, oosten en zuiden Jemen zijn nu al volledig onbestuurbaar. Met of zonder president Saleh staat Jemen voor een toekomst met enorme problemen gesteld. Mogelijk is het voor een revolutie nu al te laat?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Jemen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s