Gastblog Rikus Wegman: De danser op het Tahrirplein

Toch maar even uit bed omdat ik de slaap niet kan vatten.

Eerder op de avond was ik in De Balie in Amsterdam bij een avond met als thema ‘The art of revolution…Tunisia, Egypt, what’s next?’. Tijdens de (mede door IKV Pax Christi georganiseerde) avond werd er vanuit een focus op kunst en cultuur gekeken naar de opstanden die in het Midden-Oosten gaande zijn.

De reden dat ik de slaap niet kon vatten:

Er werd een film vertoond van een danser. Jong, soepel bewegend op Arabische melodieën. De dans op het scherm was uitbundig, maar had ook iets ingetogens. Ik ben niet echt een dans-man maar het raakte me. De jonge Egyptische danser verscheen achter de microfoon en begon te vertellen. Hij zou het kort houden.

Een twinkeling in zijn ogen en een verhaal over dans. Over het Tahrir plein en hoe hij hier vorige week nog stond. Het protest beeldde hij uit door zijn vuist in de lucht te slaan. Hij had daar gestaan tussen de velen op het plein. Vechtend voor verandering. Een verhaal over trots, maar ook over angst. Angst en verantwoordelijkheid voor de mensen die hij achter zou laten. Een verhaal over het verliezen van dierbaren. De stenen, het geweld, woede en een fatale klap met een wapenstok op het achterhoofd. Goede vrienden die voor altijd weg zijn.

De juiste woorden had hij niet terwijl hij de tranen uit zijn ogen weg vocht. Hij vertelde hoe hij danste op het plein, en het gevoel had na de eerste akte te zijn weggegaan. Dit deed hem pijn.

Hij vertelde zijn verhaal van de demonstrant, maar wat je zag bleef de danser.

In zijn ogen danste hij. Vol passie en vol vuur. Vol hoop, vol verdriet.

Wat gaat er een kracht van de revolutie uit. Moeilijk mijn gedachten in woorden te zetten…Nu weer naar bed.

Rikus Wegman is een medewerker communicatie en nieuwe media bij IKV Pax Christi. Hij is naast zijn werk momenteel bezig met een wedstrijd om internationaal goede doelen ambassadeur van de postcodeloterij te worden. Als hij deze wedstrijd wint zal hij een half jaar lang als ambassadeur de wereld over reizen om te gaan bloggen over de projecten van de verschillende goede doelen die de postcodeloterij ondersteunt.

 Om te winnen hebben Rikus en zijn vriend Sijmen (die meespelen onder de naam wereldgasten) zo veel mogelijk stemmen nodig. Help de wereldgasten ambassadeur te worden: Stem op ze via www.internationaalambassadeur.nl/wereldgastensijmenenrikus

 Vorige week was Rikus aanwezig bij de mede door IKV Pax Christi georganiseerde avond ‘The Art of Revolution…Tunesia, Egypt, what’s next?’ Hij schreef erover op zijn weblog www.wereldgasten.com

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Egypte, Gastblog en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s