“Een beetje gek”

Afschuwelijke berichten komen uit Libie. Honderden demonstranten zijn gedood volgens Human Rights Watch door speciale commando’s, huurlingen en Ghadhaffi-supporters. Libie leek me een van de laatste landen waar mensen de straat op zouden durven, gezien de extreme repressie. Libie staat bijvoorbeeld in de top-10 van minst vrije landen ter wereld van Freedom House.

Libie is een gesloten land. Er is maar weinig bekend over wat er nu precies gebeurt. Wat er naar buiten komt, zijn vooral video’s verspreid via internet en ooggetuigenverslagen. Ook is Libie een land dat weinig in the picture is, behalve om de exotische gedragingen van Muammar Ghadhaffi. Op de Arabische satelietzenders geen Libische soaps, films, geen programma’s over Libies natuurschoon en toeristische trekpleisters.

Laatst had ik voor het eerst van mijn leven een gesprek met twee Libiers. In de trein in Nederland nog wel. Een jongen van de generatie die nu in de Arabische wereld de straat op gaan hoorde me in het Arabisch praten aan de telefoon en sprak me aan. Het bleek een Libier die in Nederland asiel had gekregen. Hij hield zich eerst nog op de vlakte over politiek, ookal waren het de dagen van de Egyptische demonstraties. Op een gegeven moment zei hij in het Nederlands wat hij van Ghadaffi vond. “Hij is een beetje gek.” Een wrange understatement tegen de achtergrond van het nieuws van vandaag.

Toen in Haarlem zijn ook Libische vriend in de trein stapte, raakte het stel meer op dreef. Ze vertelden me dat ze droomden van vrijheid, dat de situatie zo moeilijk was in Libie. Hun familie drong aan om terug te komen, maar dat zouden ze nooit meer willen. Ze vertelden dat ze hoopten dat ook in Libie verandering zou komen, maar dat het heel, heel moeilijk zou zijn. Hoe moeilijk het is zien we deze dagen. Mijn gedachten gaan uit naar de dappere Libiers die strijden voor vrijheid. En ik hoop dat de droom van de twee jongens uit de trein uitkomt en ze hun familie volgende keer kunnen bezoeken in een vrij en democratisch Libie.

Blijf op de hoogte via de blog “Alive in Libya”.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Libie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s