Gastblog Judith Riet: De Libische façade

Een paar jaar geleden heb ik een poosje in Tripoli gewoond. Het is een mooie stad aan de Middellandse zee met een fijn klimaat, kleur- en geurrijke markt, en een oud stadscentrum. Meestal is het een rustige stad. Zoals de meeste politiestaten is er weinig kleine criminaliteit. Want de ‘echte schurken staan aan de top’, wordt er wel gezegd.

Pas als je je verdiept in de politieke situatie, leer je deze andere kant van het land kennen. Dissidenten verdwijnen en werden nooit meer teruggevonden. Zonder steekpenningen krijg je niets voor elkaar. Uit het politiebureau om de hoek kon je af en toe het geschreeuw van een ondervraging horen. Maar meestal was het excentrieke gedrag van Ghadhafi (door iedereen simpelweg ‘de Leider’ genoemd) eerder lachwekkend dan bedreigend. Doordat het land drijft op olie was er altijd genoeg geld om de mensen tevreden te houden. Voedselprijzen worden laag gehouden en er is een relatief goed systeem van sociale voorzieningen.

Voor burgers is het is gevaarlijk om een politieke mening te hebben. De geheime politie zit overal. Buitenlanders worden gewantrouwd. Daardoor lijkt het al snel alsof Libiërs niet geïnteresseerd zijn in politiek. Het is een gesloten volk en je komt er niet snel achter wat er echt leeft. Ghadhaffi zat stevig in het zadel en de mensen hebben geen zin in onrust.

Deze façade is de laatste dagen volledig aan diggelen gegaan. De bevolking kan blijkbaar toch niet tevreden worden gehouden met goedkoop brood en benzine. Dergelijke protesten had ik vorige week absoluut niet aan zien komen. De onrust is overgeslagen van Oost naar West en lijken niet te stoppen.

Libië is een enorm gesloten land. Journalisten komen er niet in. Toerisme wordt eerder ontmoedigd dan gestimuleerd. Alle toeristen krijgen een agent van de ‘toerismepolitie’ mee tijdens hun trip. Dit is de reden dat we weinig onafhankelijke bronnen hebben van wat er plaatsvindt in het land. Desondanks sijpelen berichten naar buiten. Het leger wordt ingezet om met geweld de straten schoon te vegen. Schattingen lopen uiteen van 30 tot 300 doden. Huurlingen schieten met scherp op demonstraties. Volgens Libische vrienden op Facebook is Tripoli een spookstad geworden. Alles is dicht en verlaten. Er zijn rellen en plunderingen op straat. Er verschijnen nare filmpjes van gewonde en dode mensen. Vergezeld van steeds standvastiger berichten dat de Libiërs zich niet langer laten wegjagen.

De boodschap van de zoon van Ghadhaffi, dat ze kosten wat kost de betogingen zullen neerslaan, is exact tegenovergesteld aan de boodschap van het Egyptische leger een paar weken geleden. Die beloofde vrij snel na aanvang van de protesten niet te gaan schieten op burgers, en gaf daarmee vrij spel aan de demonstraten. Het protest was massaal en (relatief) geweldloos. In Libië is dat volledig anders. Daar zie je dan ook geen vrouwen en kinderen op straat. Het gaat er hard aan toe. Er zijn berichten dat de protesten zich omvormen tot georganiseerde, gewapende volksbewegingen. Minder massaal, en veel bloediger.

Ondanks al het machtsvertoon lijken de dagen van Ghadhaffi geteld. Ik kan me niet bedenken hoe hij nog de rust wil herstellen. De onhandige, haast bizarre interviews van de Leider en zijn zoon op de Libische tv dragen hier ook niet aan bij. De kans op een stammenoorlog is in deze situatie groot.

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Gastblog, Libie, Nassama en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gastblog Judith Riet: De Libische façade

  1. Han Raeijmaekers zegt:

    Evert Jan, met interesse je heldere verhaal en dat van Jan Jaap gelezen en zie belangstellend uit naar woorden over het vervolg in Libie. goede groet, Han

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s