Protesten in Jemen houden aan.

Protesten in de hoofdstad Sanaa en veel andere steden in Jemen, houden aan. Studenten op de universiteit van Sanaa zijn vast beraden om door te gaan.

Deze protesten eindigen vaak in  straatgevechten wanneer de studenten op voorstanders van de regering stuitten.  Leden van de geheime dienst gekleed in burger mengen zich onder de pro-regerings demonstranten en vallen de studenten met stokken en messen aan.  Er wordt ook met scherp geschoten.

In Aden en Taiz nemen ondertussen de protesten in grootte toe. In Taiz raakten 78 personen gewond toen een granaat tussen de menigte gegooid werd.

In Aden wordt zoals gebruikelijk zonder pardon met scherp op demonstranten geschoten. Volgens ooggetuigen zijn er 2 mensen daarbij omgekomen.  Toch zijn de mensen hierdoor niet ontmoedigd. Men merkt dat de aandacht van de internationale gemeenschap ook op Jemen gericht is.

Protesten in Jemen verspreiden zich daarom nu steeds meer naar andere steden. Naast Aden en Taiz wordt er nu ook in Ibb, Jibla, Marib, Hodayda en Saada tegen de Jemenitische president gedemonstreerd.

Niet alleen studenten maar ook de gemarginaliseerde delen van de bevolking in Jemen willen dat President Ali Abdullah Saleh aftreedt. Het gewelddadige optreden van de centrale regering  tegen de burgerbevolking heeft de machtspositie van de regering ondermijnd. In gebieden als Saada en Amran waar in  2009 duizenden burgers door luchtbombardementen zijn omgekomen  is er nog steeds grote steun voor de opstand van de Houthi  rebellen tegen de regering van Ali Abdullah Saleh in Sanaa. In Zuid Jemen willen de mensen ook van het regime in Noord Jemen af. Zelfs Jemenieten in het buitenland protesteren tegen de Jemenistische president.  

In de hoofdstad Sanaa zijn de meningen nogal verdeeld. Vraag een gewone taxi chaffeur daar hoe hij zich over de situatie voelt dan krijg je vaak te horen. “ Als Ali af treedt wordt het een complete chaos en valt het land uit elkaar. Dan komen de stammen om Sanaa volledig te plunderen” Dit is de grote vrees van vele inwoners in Sanaa. De hoofdstad werd in haar geschiedenis meerdere keren belegerd en geplunderd toen de centrale macht hebbers (destijds de Imams) controle over het land verloren. De oppositiepartijen zijn nog steeds niet zeker hoe zij op de situatie moeten reageren. De oppositiepartij Islah is voor het Westen niet echt een aantrekkelijk alternatief. De geestelijke leider van deze partij, Al Zindani (met zijn rode baard) was vroeger tijdens de oorlog in de jaren ’80 tegen de Russen in Afghanistan een geestelijke mentor voor Osama Bin Laden. Nu zou hij nog steeds banden onderhouden met dergelijke extremistische groeperingen.Na 11 September 2001 vroegen de Verenigde Staten Jemen om zijn uitlevering, hetgeen de Jemenitische regering weigerde.  Hij roept nu samen met andere geestelijke leiders, president Saleh op om een eenheidsregering te vormen. 

President Ali Abdullah Saleh, is nog niet bereid om die macht te delen. Hij verzet zich hevig tegen de protesten en is niet van plan af te treden.  Eerst stelde hij dat hij zich niet meer verkiesbaar zou stellen met de presidentiele verkiezingen in 2013. Nu komt hij daar wederom weer op terug. Tijdens een bijeenkomst met zijn People’s Congress Party genoten in de hoofdstad zwoer hij alleen te vertrekken als hij de presidentiele verkiezingen in 2013 verliest. 

Democratische hervormingen zijn in Jemen een kort leven beschoren. Eén ding is zeker president Saleh zal blijven vechten voor zijn positie tot het einde toe.  Zal hij zover gaan als Moammar al-Qadhafi? In de VS en het Westen maakt men zich grote zorgen over de toekomst in Jemen. Als president Saleh er niet meer is wat komt er voor in de plaats? Niemand die daar het antwoord op weet…. maar de grote angst is dat iedere stam voor zichzelf zal gaan vechten. Jemen is een land met ernstige water tekorten en een groot overschot aan wapens.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Jemen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s