Wie beschermt de vluchtelingen?

Ik maak me zorgen over Libie. Ik heb er in 2001 gelift. Van oost naar west en door de woestijn naar het zuiden. Een prachtig land in alle opzichten. Fascinerend ook door de aanwezigheid van gigantische aantallen migranten en vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Azie en Oost-Europa, maar vooral uit Afrika. Over land, na onwaarschijnlijke tochten kwamen ze aan in de woestijnsteden als Sabha. Illegalen op doorreis meestal. In Libie probeerden ze wat geld te verdienen, te recupereren  om misschien wel de grote jump naar Europa te maken.

Ik zag ook hoezeer vooral zwarte Afrikanen onderaan de hierarchie stonden, hoe ze op straat overgeleverd waren aan de luimen van de politie, aan de nukken van de Libiers zelf.

 In groter verband werd er eveneens  met de migranten gesold. Wilde Qadhaffi concessies van de EU krijgen? Dan zette hij de migratiesluizen even open,  liet vluchtelingen de overtocht maken. Daarna bonden de Europeanen gewoonlijk in en gaven toe aan Qadhaffi’s wensen.

Ik heb het net nog even opgezocht: er zijn ongeveer 3 miljoen migranten/ vluchtelingen in Libie, naast een bevolking van 6 miljoen Libiers.

In Libie loopt het nu echt uit de hand. Alle experts gaan uit van een alles of niets confrontatie waarbij zowel het regime en aanhang, als de tegenstanders niet kunnen, niet mogen verliezen. Er worden vliegtuigen ingezet om de opstand te onderdrukken. Misschien bombarderen ze opstandige wijken en steden. Oppossanten, overgelopen diplomaten in het buitenland roepen op tot het instellen van een no-fly zone.  Ze willen dat er iemand de Libiers beschermt.

Oliebedrijven willen hun personeel terughalen. De Turken zenden schepen om 25000 landgenoten te bevrijden. Rosenthal wil een legervliegtuig sturen om de ongeveer 150 Nederlanders te evacueren. En als het niet door de lucht kan, dan moet de marine maar een fregat sturen.

Op al-Jazeera kwamen de eerste berichten binnen van de Tunesische en Egyptische grensposten. Beroofd en berooid druppelen Arabische migranten over de grens. Ze zouden het aan de stok hebben gehad met groepen die pro-Qadhaffi zijn. Ze worden beschuldigd van het aanjagen van de opstanden.

Over de Afrikanen heb ik niets gehoord. Maar ik vrees het ergste. Qadhaffi maakt gebruik van Afrikaanse huurlingen. Zal  de bevolking z’n woede ook afreageren op Afrikanen? En nu de oude orde instort zullen de zwakste groepen als eerste de prijs gaan betalen?

Natuurlijk wil iedereen eerst voor zijn eigen mensen zorgen, maar wie beschermt al die andere vluchtelingen en migranten? Wil Rosenthal bijvoorbeeld ook hiervoor de marine inzetten? Ik hoop het wel.

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Libie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wie beschermt de vluchtelingen?

  1. aanvulling: UNHCR roept op tot bescherming vluchtelingen http://www.unhcr.org/4d6393e06.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s