Irakese jeugd wil geweldloos protesteren

Met de grootschalige media aandacht voor de situatie in Libië, gaat het aan het grote publiek voorbij dat het ook in Irak onrustig is. Het land, dat al sinds 2003 door de Amerikanen van haar dictator werd ontdaan, kampt nog steeds met een hoeveelheid aan problemen, waaronder politieke repressie, corruptie en slechte voorzieningen. In navolging van de protesten in de rest van de regio tonen ook de Irakezen hun onvrede met de huidige situatie, die zeer slecht is voor de doorsnee burger. 

In Iraaks Koerdistan gingen vorige week jongeren de straat op in de tweede grote stad Suleymanya, om te protesteren tegen de huidige situatie. In Koerdistan is de politieke macht de facto verdeeld tussen de twee grootste partijen; de KDP en de PUK. Sinds enkele jaren is daar een nieuwe speler bij gekomen: de Gorran of “Change” partij. Hun aanhang is groot in vooral Suleymanya, en keert zich tegen ondemocratische ontwikkelingen en de grootschalige corruptie. Afgelopen donderdag liep de als vreedzaam protest opgezette demonstratie uit op gewelddadigheden tussen Gorran aanhangers en de asaish of veiligheidstroepen. Om dat in het vervolg te voorkomen werd gisteren bij een nieuwe grote demonstratie (duizenden aldus aanwezigen)  een menselijk schild gevormd door maatschappelijke organisaties, media en anderen die zich opstelden tussen de veiligheidstroepen en de demonstranten.

In de rest van Irak is het ook onrustig. De afgelopen weken waren er demonstraties van verschillende grootte  in Baghdad, Basra, Mosul, Karbala, Najaf, Diwaniya, Kut, Ramadi, Samawa, en Amara. Volgens contacten op de grond zijn de veiligheidsvoorzieningen de laatste dagen aangescherpt, niet alleen in Koerdistan, maar ook in steden als Mosul. 25 februari aanstaande is een dag van nationaal protest aangekondigd, die volgens de organisatoren (verenigd onder de naam “Februari Youth”) vreedzaam van karakter zal zijn. Op verschillende internetfora is men actief bezig materiaal te verzamelen over geweldloze vormen van protest in het Arabisch. Daar is grote behoefte aan, omdat gevreesd wordt dat “ex-baathi’s, terroristen en hypocrieten” van de gelegenheid gebruik zullen maken om chaos te creëren. Er zijn plannen voor het opzetten van commissies die mensen zullen controleren op het dragen van wapens. Ook de Irakese jeugd wil geweldloos protesteren.

Update (24 februari): Christian Peace Makers Team heeft een video van het menselijk schild of “peace wall” gemaakt en op youtube geplaatst:

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Irak, Nassama. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s