Verantwoordelijkheid tot bescherming van Libische burgers – tijd om te handelen vindt IKV Pax Christi

Na Tunesië, Egypte en Bahrein zijn ook in Libië de burgers in opstand gekomen tegen hun dictator. Maar Khadaffi reageert feller en gewelddadiger dan één van zijn collega’s gedaan heeft. Hij schrikt er niet voor terug zijn elitetroepen op de eigen bevolking af te sturen en zijn luchtmacht opstandige steden te laten bombarderen. De overgelopen Libische ambassadeur bij de VN en anderen hebben opgeroepen tot hulp voor, en bescherming van Libische burgers. Er dreigt een humanitaire ramp te ontstaan, niet alleen voor de eigen Libische bevolking maar ook voor de naar schatting drie miljoen vluchtelingen en migranten die in Libië wonen en verblijven – op een bevolking van 6 miljoen- die geen enkele vorm van bescherming krijgen op dit moment. Volgens Al-Jazeera beginnen vluchtelingen via Egypte en Tunesië het land te verlaten, zij worden onderweg beroofd. Naar verluidt lopen ze extra gevaar omdat het regime ze ervan beschuldigt de opstanden aan te wakkeren. De berichten zijn dat Khadaffi gebruik maakt van Afrikaanse huurlingen. Dit doet vrezen voor de positie en de veiligheid van de vele Afrikaanse migranten en vluchtelingen in Libië.

Er is nu duidelijk sprake van een “Responsibility to Protect” situatie. Als een nationale overheid niet bereid of niet in staat is zijn eigen bevolking te beschermen tegen grootschalige mensenrechtenschendingen, en zeker als die overheid moedwillig grootschalig geweld inzet tegen de bevolking, heeft de internationale gemeenschap de verantwoordelijkheid om burgers te beschermen. Er kan nu in Libië niet langer gewacht worden met de toepassing van dit principe. De VN Veiligheidsraad komt vandaag over de situatie in Libië bijeen. Gisteren spraken de ministers in de Europese Unie elkaar over de situatie in de Arabische Wereld. Er moet dus voldoende momentum zijn om te handelen en een verder bloedbad in Libië te voorkomen. De PvdA pleit voor een spoeddebat over Libië met de minister van Buitenlandse Zaken. Het zou goed zijn om daarin niet alleen een veroordeling van het geweld te bespreken maar ook drukmiddelen als boycot of bevriezen van tegoeden, en vooral stappen die direct levens van Libische burgers en de miljoenen vluchtelingen en migranten in Libië kunnen beschermen. De stappen die direct te nemen zijn en waar Nederland ook een bijdrage aan kan leveren zouden zijn:

  • Het instellen van een no-fly zone boven Libische steden zodat de Libische luchtmacht geen burgers kan bombarderen. De VN-Veiligheidsraad is als eerste aangewezen om een dergelijke stap te nemen.
  • Het inrichten van vluchtelingenkampen in Egypte en Tunesië en het bieden van bescherming aan vluchtelingen. Die twee landen die zelf net een politieke omslag hebben meegemaakt mogen niet alleen met dit probleem opgezadeld worden. De eerste verantwoordelijkheid ligt daarvoor bij de UNHCR, maar een duidelijk signaal en toezegging van steun van de Europese Unie en daarbinnen van Nederland zou het wel gemakkelijker maken voor de UNHCR een dergelijke stap te nemen.
  • Voorbereiding van opvang van vluchtelingen op Malta en het Italiaanse eiland Lampedusa. Marineschepen in de Middellandse zee kunnen assisteren bij het opvangen van vluchtelingen die vaak in zeer wrakke bootjes het land proberen te ontsnappen. In elk geval mogen zolang de crisis in Libië voortduurt geen vluchtelingen teruggestuurd worden. De heeft hierbij de verantwoordelijkheid om het probleem van vluchtelingen niet alleen aan Italië en Malta over te laten.
Advertenties

Over Jan Jaap van Oosterzee

Adviseur beleid en public affairs Midden Oosten en Kaukasus bij IKV Pax Christi.
Dit bericht werd geplaatst in Libie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s