Is het einde nabij in Jemen?

Het einde nabij?

In Jemen zijn politieke ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen. President Ali Abdullah Saleh komt steeds meer in het nauw. Steeds meer stammen en oppositie partijen vallen hem publiekelijk af. Veel Jemenieten maken zich ernstig zorgen over waar dit naar toe zal leiden. De meesten zijn het er over eens dat president Saleh moet aftreden maar de ideeën over hoe Jemen er dan uit moet gaan zien lopen nogal uiteen. Vandaag maakt men zich klaar voor een  extra grote demonstratie in de hoofdstad Sanaa,  en dit maal met de steun van de stammen en de oppositie partijen.

 

Op zaterdag 26 februari, maakte de coalitie van oppositie partijen JMP (Joint Meeting Parties) bekend dat zij zich ook bij de protesten aansluiten. Maar belangrijk is dat  de afgelopen  dagen verschillende leiders van  de grootste noordelijke stammen, Hashed en Baqil aankondigen  zij de protesten tegen de president in Sanaa, Taiz en Aden steunen. Zelfs de Houthi rebellen in Saada zijn naar de stad Sanaa gekomen om met de studenten te demonstreren.  Ondertussen neemt het geweld tegen de demonstranten en journalisten  toe. In Aden werden op vrijdag 25 februari minstens 4 personen doodgeschoten en raakte meer dan 50 mensen gewond.

President Saleh slaat de protesten van de Zuid Jemenieten al jaren keihard neer. Toch is voor de eerste keer dat president Saleh nu echt voor zijn positie moet gaan vrezen, nu dat de machtige stammen Hashed en Baqil hun steun uitspreken voor  Van oudsher is het voor machthebbers in Jemen onmogelijk geweest om aan te blijven zonder de steun van deze machtige noordelijke stammen. Deze stammen gaven  tot op heden  hun steun aan de huidige president Saleh in ruil voor politieke macht, wapens, land en geld.  Saudi Arabie heeft van oudsher deze stammen veel geld gegeven om Saleh’s positie te verstevigen.

De vraag is nu echter waarom deze stammen de president nu de rug toe keren.  Is dat omdat het duidelijk wordt dat de olie reserves zo snel aan het afnemen zijn en dat Saleh op de langere termijn zijn politieke steun niet meer zal kunnen kopen?  Is het omdat Hamid Al Ahmar, de zoon van de Sheik Abdullah Al  Ahmar van de Hashed stam het echt ambieert om zelf president te worden?

De meeste bewoners van de hoofdstad Sanaa zijn niet echt blij met deze ontwikkelingen.  Er zijn dus ook veel mensen die voor de president demonstreren omdat men vreest dat er  chaos ontstaat als president Saleh aftreedt. Ze geven toe dat President Saleh niet perse een goede leider is, maar volgens hen zijn alle andere kandidaten als Hamid Al Ahmar en  Zindani van de Islah partij veel erger. Volgens de gewone mensen zijn dit  slechts grote profiteurs die voornamelijk leven van wapenhandel, afpersing en geweld.  Bovendien hebben ze nauwe banden met de Islamisten.

Eerst steunen ze de president als het hen uitkwam maar nu willen ze profiteren van de protest golf die zich over het gehele middenoosten verspreidt.  Afgelopen week raakte Hamid Al Ahmar, zoon van de overleden Sheigh Abdullah Al Ahmar, reeds slaags  in een schietpartij met de gouverneur van Sanaa. Wellicht een teken van wat er komen gaat? Of zullen de democratische krachten het winnen?

In  “a letter from Sana’a:  Saleh on the Edge” schrijft Abdullah al-Qubati  op 25 februari 2011 aan Foreign Affairs  de volgende analyse:

“The possibility still exists, however, for Yemen’s protesters to succeed — albeit in a different manner than in Tunisia or Egypt. Yemen may need far more time to erase the sharp divisions within its social structure — a healing process required to unite against the Saleh regime and establish democratic institutions. The process and speed of change will depend on the opposition forces in the north and south joining to form new alliances, and the ability of new movements to maintain the interest and support of Yemen’s population.

Much as Ben Ali in Tunisia and Mubarak in Egypt did, Saleh maintains Western support by raising the specter of extremism overtaking the country should his regime fall. Western policymakers should ignore this threat and support the protest movements in their attempts to develop Yemeni civil society. If the West fails to do so, Yemen will not be the next Egypt. It will be the next Somalia.”

Laten we hopen van niet….

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Jemen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s