Gastblog Wim Zwijnenburg & Miriam Struyk: Bescherm burgers, maar niet met alle mogelijke middelen

Nu de No-Fly zone in Libië van kracht is, hopen we uiteraard dat deze bijdraagt aan bescherming van de burgers in Libië tegen het geweld van Ghadaffi en dat door de militaire interventie van de ‘Coalition of the Willing’ niet veel burgerslachtoffers gemaakt worden. De deelnemende strijdkrachten hebben middels kruisraketten en bombardementen doelwitten in steden aangevallen en ook zijn er meldingen van aanvallen op pantservoertuigen en tanks. Alhoewel dit een goed begin kan zijn van het beschermen van burgers, wil IKV Pax Christi de strijdkrachten op roepen om af te zien van het gebruik van clustermunitie, verarmd uranium en daar waar mogelijk terughoudend te zijn met de inzet van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden.

Clustermunitie is sinds 2008 verboden middels de Convention on Cluster Munitions die ook door Nederland geratificeerd is. Clustermunitie kan door haar grote bereik geen onderscheid maken tussen soldaat en burger en maakt ook na gebruik vele slachtoffers. Dit laatste omdat veel clusterbommen na gebruik niet explodeerden en bleven liggen met als gevolg duizenden dode en gewonde burgers en onbegaanbare gebieden die vol liggen met deze dodelijke bommen. De Verenigde Staten hebben het Clustermunitie verdrag niet ondertekend en zien deze munitie nog steeds als legitiem wapen dat aldus ingezet kan worden. Nederland gebruikte in 1999 middels haar F16’s zelf nog clustermunitie tijdens de Kosovo oorlog, maar zal dit nu niet meer doen. Nederland kan echter, zie artikel 21 van het verdrag – wel meedoen aan operaties waarbij bondgenoten die het verdrag niet ondertekend hebben wel clustermunitie gebruiken. Wel moeten ze die bondgenoten verzoeken geen gebruik te maken van clustermunitie. We gaan ervan uit  dat Nederland inmiddels een helder signaal in deze heeft afgegeven, maar zien dit uiteraard graag bevestigd. 

Een ander type wapen dat mogelijk gebruikt kan worden tegen tanks en pantservoertuigen is verarmd uranium munitie. Verarmd uranium wordt gebruikt in antitank munitie omdat het een zwaar metaal is dat makkelijk door pantser heengaat. Na inslag op een doelwit verbrandt het metaal en verspreidt zich een fijne stofwolk van licht radioactief en chemisch toxisch deeltjes die ingeademd kan worden en zo de gezondheid kan aantasten. Gemiste projectielen belanden in de grond, corroderen en kunnen het drinkwater verontreinigen. In Irak is meer dan 400.000 verarmd uranium verschoten en nog steeds is weinig hiervan opgeruimd en blijft het een bedreiging vormen voor burgers. De grootste verbruiker van deze munitie is de Verenigde Staten, maar ook Frankrijk en Groot Brittannië beschikken over vliegtuigen die deze munitie kunnen afvuren. Als laatste roepen wij op om af te zien van het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. Inzet van deze wapens vergroot de kans op burgerslachtoffers en heeft een grote negatieve impact op het socio-economische leven.  

In Groot Brittannië heeft het Lagerhuis al vragen gesteld aan de Britse Premier David Cameron en deze antwoordde hierop met het volgende statement: 

“I also agree with the hon. Members who signed the amendment about the need to avoid the use of depleted uranium and cluster munitions. We do not use those munitions.”  En even later:  “I could not have been more clear that we do not use those weapons and are not going to use those weapons.”  

Met betrekking tot het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden zal een zorgvuldige afweging gemaakt moeten worden of het korte termijn strategisch effect opweegt tegen het risico dat burgerslachtoffers gemaakt zullen worden. Behalve het gevaar voor burgers tijdens een aanval met explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden zijn ook hier de lange termijn effecten groot, doordat bijvoorbeeld infrastructuur en voorzieningen vernietigd worden.

Aangezien Nederland nu officieel meedoet met de militaire lucht campagne roepen wij de overheid op om bij de bondgenoten aan te dringen om af te zien van de inzet van clustermunitie, verarmd uranium en terughoudend te zijn bij gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden ten einde de levens van de burgers daar te beschermen.

Wim Zwijnenburg (beleidsadviseur) en Miriam Struyk (teamleider) werken beiden bij het team Veiligheid en Ontwapening van IKV Pax Christi

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Arabische Wereld, Gastblog, Libie, Nassama. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s