Wachten op de speech

De afgelopen dagen kwamen berichten dat de Syrische president Bashar al-Assad het volk zal toespreken. Naar verwachting zal hij dat vandaag doen, in een toespraak voor het parlement. Gisteren diende het Syrische kabinet zijn ontslag in. In Syrie en daarbuiten wacht men sceptisch maar met een klein beetje hoop af wat er komen gaat: Kondigt president al-Assad inderdaad dramatische hervormingen aan, of zal zijn speech teleurstellend zijn?

In beide gevallen is er geen weg meer terug. Dramatische hervormingen zullen betekenen dat uiteindelijk het huidige regime langzaam maar zeker afbrokkelt. Een teleurstellende speech zal een dramatischer scenario brengen. Dan zal de protestbeweging waarschijnlijk radicaliseren en om de val van het regime vragen (tot nu toe komt die roep nog uit beperkte kring) en de vraag is dan hoeveel massa ze daarvoor op de been kunnen krijgen en hoe snel het allemaal gaat.

Pro-regeringsdemonstratie 28 maart 2011

Pro-regeringsdemonstratie 28 maart 2011 in Damascus

Ondertussen werden gisteren grote demonstraties georganiseerd ter ondersteuning van de president. Op de Syrische staatstelevisie worden bekende Syriers opgetrommeld om hun loyaliteit uit te spreken. De rode lijnen van kritiek zijn inmiddels wel verschoven. Inmiddels is kritiek op de regering of een oproep tot hervorming niet meer taboe, zolang de legitimiteit van de president maar niet in het geding komt. Meer en meer mensen uiten openlijk hun eisen aan de regering.

De woede over het gewelddadige optreden tegen demonstranten in Deraa en andere plaatsen zit diep. Er wordt opgeroepen tot een officiele dag van rouw en de president wordt in de Arabische media aangeraden naar Deraa te gaan om te condoleren en zijn excuses aan te bieden. Op sociale media circuleren liederen en gedichten van rouw. 

Ondertussen staat ook het Westen afwachtend ten aanzien van Syrie, zoals Hillary Clinton gisteren illustreerde in de persconferentie na de conferentie over Libie in Londen. Het is vooral Turkije dat een actieve diplomatieke rol speelt en er bij president al-Assad op aandringt snel te hervormen. Hoewel er toch heel wat in het geding is. De bekende biograaf van Hafez al-Assad, Patrick Seale, beschreef gisteren in een artikel in Foreign Policy de regionale implicaties van een crisis in Syrie. Door de centrale rol die Syrie speelt in een aantal politieke kwesties in de regio zal een crisis in Syrie volgens hem impact hebben op Iran, Turkije, Libanon en het Palestijns-Israelisch conflict. Een actievere houding van de EU bij deze onrust in de “achtertuin van Europa” zou dus wel nodig zijn…

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s