Vrijdag van de martelaren

Vandaag is in Syrie uitgeroepen tot de vrijdag van de martelaren. Deze “martelaren” zijn de vreedzame demonstranten die zijn gedood door politie en leger. Sinds de speech van president Bashar al-Assad eergisteren is de woede onder de bevolking toegenomen en vandaag zal naar verwacht massaal worden geprotesteerd na het vrijdaggebed. De jongerenbeweging is bereid tot het uiterste te gaan.

Contacten van ons vrezen een bloedbad. Na de speech van de president eergisteren gingen meteen demonstranten de straat op in Deraa en Lattakia. Volgens berichten werden daarbij opnieuw 16 demonstranten gedood. Men vreest dat dit een voorproefje is voor wat vandaag komen gaat. Bovendien vreest men dat de confrontatie lang gaat duren. Volgens berichten hebben mensen gezien dat bij ministeries en andere overheidsgebouwen partijleden wapens en schietles krijgen.

“Het lijkt erop dat we een ontzettend hoge prijs zullen moeten betalen voor onze vrijheid”, zegt een van onze partners. Maar de jongeren zijn dus bereid die prijs te betalen. We horen van jongeren die voor het eerst van hun leven hebben gedemonstreerd en zeggen dat hun leven is veranderd, ze hebben de vrijheid geproefd. Ondertussen zijn de afgelopen weken honderden jongeren gearresteerd en velen daarvan zijn vermist, niemand weet waar ze zijn. De activiste Suheir Atassi is al sinds haar arrestatie op 16 maart in hongerstaking. Volgens berichten is ze gemarteld en heeft ze een gebroken been.

Suheir Atassi

Suheir Atassi

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vrijdag van de martelaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s