Escalerende situatie in Jemen

 Wat begon als protesten van enkele honderden studenten is in Jemen gegroeid tot een heuse massa beweging tegen de president Salih. Op vrijdag 18 maart namen de protesten in grootte toe, nadat scherpschutters vanaf de daken van gebouwen op demonstranten schoten en  250 mensen gewond raakten en 51 gedood werden.

Wereldwijd werd het geweld veroordeeld. President Salih kondigde een noodverordening met een  uitgaansverbod af en ontsloeg alle ministers van de zittende regering. Hoewel het parlement de noodverordening goedkeurde,  negeerden honderdduizenden mensen het uitgaansverbod om de doden te begraven en verder te demonstreren. Trouwe bondgenoten van het regime, zoals kopstukken van het leger als Ali Mohsen Al Ahmar van het 1ste legerdivisie (60% van het leger) en de Scheik Al Ahmar van de grootste stammen confederatie Hadshed, hebben in reactie tot het geweld hun steun aan de president opgezegd.  Doordat het leger nu verdeeld is zijn er tussen legereenheden schermutselingen geweest tussen de verschillende leger eenheden in het gehele land.

Toch blijft president Salih zich aan zijn machtspositie vasthouden. Hij wordt immers nog door een groot deel van de burger bevolking gesteund, die dagelijks tegen demonstraties organiseren. Het is niet duidelijk wie de aangewezen kandidaat is om het roer van Salih over te nemen. Oppositieleider  Hamid Al Ahmar of generaal Ali Mohsen Al Ahmar worden door vele Jemenieten als onbetrouwbaar gezien. Ze protesteren daarom tegen het vertrek van Salih omdat ze deze figuren nog meer wantrouwen. Westerse bondgenoten van Jemen hebben o.a. ook daarom lang geweigerd het onmiddellijke vertrek van de president te eisen maar roepen de partijen van de oppositie op om met president Salih te onderhandelen.  

De positie van de VS is echter aan het verschuiven, nu dat zij zien dat Salih’s positie onhoudbaar is geworden en de stabiliteit in het land ernstig in gevaar is. De golfstaten willen nu openlijk gaan bemiddelen tussen Salih en de Oppositie.  De druk op president Salih neemt dus ook vanuit het buitenland toe.

Ondertussen escaleert het geweld in Jemen enorm. Het lijkt er op dat president Salih probeert te laten  zien dat hij onmisbaar is voor de stabiliteit  van Jemen.   Wapendepots worden geplunderd en electriciteitscentrales opgeblazen. Dagelijks schieten scherpschutters in verschillende steden op de demonstranten. Het lijkt er nu op dat het niet alleen veiligheidsagenten in burger zijn, maar ook gewone burgers die niet willen dat president Salih aftreedt. Nergens in de wereld is het privé wapenbezit zo hoog als in Jemen.  De grote vrees is dat Jemen langzamerhand afglijdt naar een heuse burgeroorlog.  Dit is waarschijnlijk niet het resultaat waar de studenten van Sanaa Univerity  in eerste instantie op hadden gehoopt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Jemen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Escalerende situatie in Jemen

  1. Marjolein Wijninckx zegt:

    Zie ook “20 Things to Know About Yemen” http://www.guardian.co.uk/world/2011/apr/05/yemen-20-things-to-know

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s