media black out

Zondag werd Suheir Atassi, de activiste waarover ik eerder schreef op deze blog, vrijgelaten op borgtocht. Ondertussen werden bij arrestatiecampagnes tientallen mensen gearresteerd. Zondag waren er bij de begrafenissen van de demonstranten die vrijdag waren gedood tienduizenden mensen op de been. In Douma, waar 8 “martelaren” werden begraven, waren volgens onze bronnen twintigduizend mensen op de been.

Ondertussen is er een “media black out” gaande. Media krijgen nauwelijks toegang tot informatie. De enige beelden van de anti-regeringsdemonstraties die we te zien krijgen, komen naar buiten via Youtube. De Syrische staatsmedia geven alleen beelden van de pro-regeringsdemonstraties. Precieze informatie over aantallen demonstranten hebben we niet. Pro-regeringsbronnen houden het op “honderden”, terwijl bronnen die de oppositie steunen juist de aantallen overdrijven. Veel onafhankelijke internationale media zoals BBC en Al Jazeera geven daarom de heel voorzichtige of door de Syrische autoriteiten bevestigde aantallen gewonden en doden. Zo hield Al-Jazeera nog steeds vol dat er drie doden waren gevallen in Douma vrijdag, terwijl ik al 5 namen van slachtoffers op mijn computerscherm had gekregen via Twitter en uiteindelijk bleek dat er waarschijnlijk 15 demonstranten omkwamen in Douma, waarvan 8 ook afkomstig uit deze voorstad van Damascus.

Een ander punt is de rol van het leger. Bronnen die de opstanden steunen zoeken steeds naar signalen dat het leger de kant van de demonstranten kiest of weigert geweld te gebruiken. Tegelijkertijd komen er ook berichten naar buiten dat mensen door leger zijn gedood (in Deraa bijvoorbeeld, kwamen beide berichten naar buiten vrijdag). Vooralsnog lijkt de kans dat het leger “omslaat” in Syrie uiterst gering, omdat het leger gedomineerd is door Alevieten die loyaal zijn aan het leiderschap. Sowieso staat de Syrische regering nog stevig in haar schoenen. De protestbeweging heeft nog niet de centra van Damascus en Aleppo bereikt. En volgens analyses is juist dat een belangrijk punt. Wanneer de handelaren, de zakensector, van Damascus en Aleppo hun steun aan de regering intrekken is het volgens velen gedaan.

Zondag, tijdens de begrafenissen in Douma, waren internet en mobiele netwerken uit de lucht. Als ook deze communicatie wordt geblokkeerd ontstaat echt een zwart gat. Dan krijg je, net als in Libie het geval was dat alleen nog maar informatie naar buiten komen via vaste telefoonlijn.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

2 reacties op media black out

  1. Marjolein Wijninckx zegt:

    Inderdaad Guido, geruchten worden ook bewust de wereld in gebracht. Zo waren er vorige week in Syrie geruchten dat er vergiftigd voedsel op de markt gebracht was; paniek zaaien was dat, er bleek niets van waar te zijn maar veel mensen geloofden het. Ook waren er in het begin veel geruchten dat er “buitenlandse elementen” actief waren. Sommige mensen zeiden Iraanse revolutionaire gardes te hebben gezien, anderen hoorden schutters in vreemde talen spreken. Dat soort geruchten dragen alleen maar bij aan meer angst en paniek. En dat is precies wat sommigen willen.

  2. Guido de Graaf Bierbrauwer zegt:

    Doet me (weer) aan de Kaukasus denken: naast een ‘zwart gat’ krijgen ook de geruchtenstroom en het roddelcircuit een enorme impuls, waardoor er nog meer desinformatie onstaat… In ‘mijn’ regio worden geruchten sowieso meer gewaardeerd dan berichtgevig via de officiele media. Na elke zin (of onzin) volgt in het Russisch: ‘Eto fakt’ – het is een feit, echt waar! Iemand in Jerevan maakte de grap dat als de staatsmedia het nieuws aankondigt met “Goedemiddag, het is vier uur’, iedereen op zijn horloge kijkt om te zien of dat wel klopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s