De kinderen van de revolutie

Een van de zwartste kanten van het onderdrukken van de anti-regeringsprotesten door Syrische veiligheidstroepen is dat ook kinderen niet worden ontzien. Een van de mensen die gedood werden in Homs was de 11-jarige Diaa al-Khatib. In Banias werden de 15-jarige Hamid Taha en de 14-jarige Mustafa al-Turk verwond. Op Youtube verscheen de video van een jongen die in Douma bij Damascus was gearresteerd en een dag later zwaar gemolesteerd werd vrijgelaten, zie hier. Dat ook kinderen slachtoffer worden leidde ertoe dat de website Nisaa’ Souria (Vrouwen van Syrie) opriep om kinderen van de straat te houden.

Verder een interessante editie van de Syrian Revolution Digest vandaag over de Shabbiha, de “spoken”, de aan de Assads gerelateerde militie die de straten van Banias en Lattakia verschrikken en vermoedelijk veel te maken hebben met de chaotische geweldssituatie die in beide steden ontstond. Niemand weet precies wat er in Banias aan de hand is, de stad is afgegrendeld door het leger en er zijn geen media. Ooggetuigen geven verschillende verhalen weer en er gaan veel geruchten rond bijv. over “externe actoren” die een hand zouden hebben in het geweld en executies van militairen die weigeren op demonstranten te schieten (niemand weet hoe en waarom 11 militairen werden gedood). De bergen mensenrechtenschendingen die onderzocht moeten worden stapelen zich op en je vraagt je af of de waarheid ooit boven water zal komen en de verantwoordelijken ooit berecht zullen worden.

Malak al-Shawani

Malak al-Shawani

Gisteren werd de oppositieactivist Fayez Sara gearresteerd. De dag daarvoor verdween de oppositieactivist George Sabra. Ook werd Malak al-Shawani gearresteerd en haar computer werd in beslag genomen.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s