In De Ban van de Revoluties

De afgelopen dagen niet geblogd maar hebben we keihard gewerkt om samen met Hivos en de Universiteit van Amsterdam een programma in Nederland te organiseren over de Arabische lentes. Van 18 tot 20 april komen een tiental Arabische activisten hier om te praten over hun revoluties, hun dromen en verwachtingen.

The People's Street شارع الشعب

Het eerste waar je dan tegenaan loopt zijn de ongelooflijk gecompliceerde, tijdrovende en eigenlijk onrechtvaardige visa procedures.  Het ministerie van BUZA helpt ons waar ze maar kunnen, en zet alles op alles om de mensen toch naar Nederland te kunnen laten komen. Dat is fantastisch. Maar hoe regel je een Nederlands visum voor een Jemeniet als de Nederlandse ambassade in Jemen vanwege het geweld gesloten is? Uiteindelijk valt overal wel een mouw aan te passen.  

Anders is het met de politieke situatie in de landen zelf. Onder de huidige onzekere omstandigheden is deelname aan het programma voor een aantal gasten niet mogelijk. Een Syrische partner die mee zou gaan heeft gisteren moeten afzeggen. Te gevaarlijk. Het risico is te groot dat de Syrische geheime dienst erachter komt. 

Afgelopen maandag vertelde Mohammed al Masqati, een jonge activist uit Bahrein dat hij niet komt. De geheime dienst is zijn huis binnengevallen, heeft vernielingen aangericht en hem mishandeld.

Het laat zien hoe heftig en brandbaar de situatie is en hoe moedig veel activisten zijn.  Voor mij persoonlijk besef ik nog meer hoe we in ons werk en door onze contacten en vriendschappen verbonden zijn met de revoluties en omwentelingen, met al de mensen die strijden voor meer vrijheid.

Gelukkig zijn veel van onze gasten in de omstandigheid dat ze wel kunnen komen. Door te praten met politici, ambtenaren, door te spreken in de pers, door studenten en jongeren te ontmoeten willen ze ons laten zien hoe we elkaar kunnen helpen in de gezamenlijke strijd voor vrijheid en waardigheid.

Programma:

Maandag 18 april: hele dag expertmeeting de universiteit van Amsterdam (uitverkocht)

Maandag 18 april: talkshow bij Women Inc in Amsterdam

Dinsdag 18 april: bezoek aan tweede kamer en ministerie van Buitenlandse Zaken

Dinsdag 19 April: Pax-it Cafe in samenwerking met SIB in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht (19.00) : “What about the Arab Summer?” met Esraa Abdel Fattah, Basam Fathy, Maati Munjib en Petra Stienen. (reserveren niet mogelijk: vol = vol)

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Arabische Wereld, Nassama. Bookmark de permalink .

2 reacties op In De Ban van de Revoluties

  1. Prachtige website. Veel mooie informatie.
    Ik woon en werk in Cairo, Egypt. Op mijn blog bijna dagelijks informatie over de gebeurtenissen in Egypte. Op allerlei niveau.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s