Syrische volksopstand roept om vrijheid

Het is inmiddels een wekelijks ritueel: Op vrijdagmiddag en -avond zit ik aan computer en TV gekluisterd om via Twitter, Youtube, Facebook en de Arabische satellietzenders de protesten in Syrie te volgen. Vandaag zijn de protesten zo massaal dat we inmiddels wel van een volksopstand kunnen spreken. Van Deraa in het Zuiden tot Qamishli in het Noordoosten, van Deir Ez-Zor aan de Eufraat tot Tartous aan de Middellandse Zee gingen Syriers na het vrijdagmiddaggebed massaal de straat op in een roep om vrijheid. Op dit moment beweegt zich volgens tweets een menigte van tienduizenden mensen vanuit de voorsteden van Damascus naar het Abbasidenplein, een groot verkeersplein in de stad.

De Syriers hebben vandaag de “Vrijdag van Volharding” (israr) genoemd. En dat ze niet zullen opgeven is duidelijk. Deze week bleek de kracht van de Syrische bevolking al in het dorpje al-Bayda bij Banias, aan de Middellandse Zeekust. Nadat alle mannen uit het dorp waren gearresteerd en geslagen gingen de vrouwen en kinderen woensdag de straat op om de vrijlating van hun vaders, echtgenoten, broers, zonen te eisen. Ze sloten voor een paar uur de kustweg af. De schokkende beelden van hoe de mannen van al-Bayda op het plein werden verzameld en werden geslagen en vernederd door veiligheidstroepen, zijn inmiddels via Youtube de wereld rond.

Vandaag doet de Arabische Al Jazeera voor het eerst ook behoorlijk verslag van de protesten in Syrie. De hele middag waren de Youtube beelden van de protesten in het hele land te zien, met commentaar van mensenrechtenactivisten. De parlementsleden (daarbij moet je niet denken aan een gekozen volksvertegenwoordiging maar aan een applausmachine voor het regime) die aan het woord kwamen, werden eindelijk eens stevig bevraagd. Bijvoorbeeld waarom internationale media geen toegang krijgen om live verslag te doen uit Syrie.

Ondertussen blijven de protesten overtuigd vreedzaam. In Douma, een voorstad van Damascus, droegen betogers een spandoek met een geweer met een kruis erdoor en met de leus “Geen geweld”. Ook in andere plaatsen roepen de demonstranten steeds “silmiyeh, silmiyeh” (vreedzaam, vreedzaam). Ze verzetten zich ook tegen de doemscenario’s over sectarisch geweld waarmee het regime zichzelf probeert te legitimeren. Koerden in Qamishli en Druzen in Suweida riepen “Het Syrische volk is Een”. Op andere plaatsen benadrukken soennieten, Alevieten en christenen dat ze allen gezamenlijk deelnemen aan de protesten, dat ze allen gelijke Syrische burgers zijn. Daarnaast wordt op meer en meer plaatsen opgeroepen tot de val van het regime.

Er zijn inmiddels berichten dat er is gechoten op demonstranten in Homs en dat traangas wordt gebruikt om te voorkomen dat de grote demonstratie vanuit de voorsteden Damascus bereikt. laten we hopen dat vandaag geen bleodige vrijdag wordt zoals vorige week.

Maar voor mij is vandaag een ding duidelijk geworden: Het Syrische volk zal niet opgeven en zal zich bevrijden van deze afschuwelijke repressie.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s