Stop het geweld en steun de transitie naar een nieuw Syrië

De Europese Unie en Turkije moeten snel in actie komen om verder bloedvergieten te voorkomen en zich inzetten voor transitive naar een nieuw Syrië. Dit zeggen zestien internationale ngo’s die in Syrië en de rest van het Midden-Oosten werken (waaronder IKV Pax Christi) in een brief aan Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, en Ahmet Davutgolu, de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken.

De organisaties zeggen dat “met elke dag die voorbij gaat en met elke Syriër die wordt gedood, het moeilijker wordt om een politieke oplossing te vinden”. Ze sporen de Europese Unie aan om al het mogelijke te doen om in dialoog te gaan met de Syrische regering en de dialoog tussen de overheid en de oppositie te bevorderen. Daarnaast roepen de organisaties de EU en haar lidstatenop om alle bilaterale steun aan Syrië op te schorten totdat de gewelddadige onderdrukking van de vreedzame protesten stopt en er een duidelijk plan en tijdslijn is voor de noodzakelijke hervormingen. Dit geldt zowel voor de 40 miljoen euro die Syrië jaarlijks uit het ENP programma ontvangt als voor de bilaterale hulp vanuit lidstaten.

Omdat Turkije zeer sterke diplomatieke en economischebanden heeft met Syrië, roepen de organisaties dit land op om de dialoog met tussen de twee landen te verdiepen en zich in te zetten voor dialoog tussen de regering en de oppositie. Ook Turkije zou de samenwerking met Syrië op een aantal vlakken stop moeten zetten totdat het geweld tegen demonstranten stopt en er een duidelijk plan is om de noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Lees hier de brief aan Catherine Ashton.

Lees hier de brief aan Ahmet Davutgolu.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Stop het geweld en steun de transitie naar een nieuw Syrië

 1. Henrico zegt:

  Turkije zit in een erg lastig pakket, of niet?

  • Marjolein Wijninckx zegt:

   Beste Henrico,

   Dat valt wel mee denk ik. Een democratische buur waarmee je handel kunt drijven zonder de huidige eindeloze corruptie en andere belemmeringen is toch in het voordeel van Turkije? Turkije kan beter nu actief bemiddelen dan dat de zaak nog meer polariseert. En ook wat betreft de Koerden zijn de ontwikkelingen in Syrie hoopvol. De Syrische Koerden roepen niet langer op tot afscheiding en zelfbeschikking, maar zien een plek voor zich in een toekomstig democratisch, multireligieus en multietnisch Syrie waar iedereen gelijk is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s