Syriers staan er alleen voor

Eindelijk begint het Westen wakker te worden en dringt het besef door dat de Syrische president Bashar al-Assad geen hervormer is. Hij laat tanks en scherpschutters schieten op eigen burgers.

De Amerikaanse regering is bezig met een verordening om de tegoeden te bevriezen van hooggeplaatste personen in het Syrische regime en om ze te verhinderen zaken te doen in de VS. Maar de Assads hebben vooral tegoeden in Europa.

Ondertussen kondigde minister Rosenthal dinsdag maatregelen aan die te laat komen en te weinig betekenis hebben. Zo wil hij dat het proces rondom het EU Associatieverdrag met Syrië (een samenwerkingsverdrag op economisch en politiek gebied), wordt opgeschort. Dit proces ligt echter al een jaar stil, er valt niet veel op te schorten. Syrië weigerde het verdrag te tekenen.

Rosenthal opperde nog een tweede maatregel: het bevriezen van de gelden die Syrië krijgt via het Europees Nabuurschapsbeleid. Deze maatregel, het korten van 130 miljoen euro terwijl de Assads naar verluidt miljarden op Zwitserse bankrekeningen hebben staan, had al een week geleden genomen moeten worden. Hij staat in geen verhouding meer tot het bloedbad van de afgelopen dagen.

Nederland zou andere stappen kunnen zetten. Volgens het Internationaal Comité van Juristen kan president Assad persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor het doden van 122 Syriers door veiligheidstroepen, vrijdag. Daarmee is de weg naar een aanklacht bij het Internationaal Strafhof in principe open. Ooggetuigen bevestigen later dat de brigade van Maher, de broer van Assad, een van de belangrijkste daders is van de doden in de stad Deraa die sinds maandagochtend belegerd wordt. Dit geeft de ernst van de zaak aan.

Nederland maakt zich volgens Rosenthal binnen de EU hard voor sancties tegen Syrie. Maar dat moeten dan wel heel snelle en heel scherpe maatregelen zijn om nog enige invloed te hebben om het bloedvergieten te stoppen. Zo moet de EU onmiddellijk besluiten centrale leden van het Syrische regime toegang tot de EU te ontzeggen en al hun tegoeden in Europese banken te bevriezen. 

Helaas zullen Nederland, de EU en de VS dan inmiddels wel drie stappen te laat zijn. Een politieke rol om een proces van vreedzame transitie te ondersteunen zit er niet meer in. De ervaringen bij de andere Arabische opstanden leren dat er een keerpunt is waarna de situatie zo polariseert en het regime zo veel bloed aan de handen heeft dat het geen toekomst meer heeft. Dat keerpunt zijn we in Syrie ruim voorbij, Bashar al-Assad kan geen rol meer spelen in de toekomst van Syrie. Nu rest het wachten tot het kaartenhuis instort en het wellicht hier en daar een zetje geven.

Arabische activisten hebben er decennia lang bij het Westen op aangedrongen hun dictators niet te steunen. Ze werden genegeerd. Ook vandaag staan de Syriers er in hun strijd tegen onderdrukking alleen voor. Dat gevoel is niet meer weg te vegen.

Dit artikel staat vandaag op de Podiumpagina van Trouw.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Syriers staan er alleen voor

  1. Han Raeijmaekers zegt:

    een zeer helder feitelijk artikel met een voor mij een aansprekende samenvatting: vandaag staan de Syriers er in hun strijd tegen onderdrukking alleen voor. Dat gevoel is niet meer weg te vegen. Voor mij een appel om te proberen een klein teken van medeleven – solidariteit te stellen . In Vlaardingen wonen een veertigtal mensen met directe roots in Syriers . Ik wil deze Syrische Vlaardingers komende week uitnodigen om met elkaar en met andere Vlaardingers over dit “gevoel bij hun strijd tegen onderdrukking” te spreken. De persoonlijke adressen o uitnodigingen rond te sturen krijg ik van de gmeente Vlaardingen. Marjolein en andere mensen van IKVPaxChrsiti, wie kan ik betrokken “deskundige(n)” in Nederland daarbij het beste uitnodigen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s