Shell moet haar activiteiten in Syrië opschorten

Syrië Shell Petroleum Development BV is een van grootste investeerders en zakenpartners van de Syrische regering. Nu de Syrische overheid op haar eigen burgers schiet, is het tijd voor Shell om direct haar operaties op te schorten, totdat de gewelddadige onderdrukking van vreedzame demonstraties wordt beëindigd. Dat schrijft directeur Jan Gruiters van vredesorganisatie IKV Pax Christi in een brief aan CEO Peter Voser van Shell.

Ruim tien jaar geleden stelde Shell zich op het standpunt dat een gezond bedrijf alleen in een land kan werken niet alleen een vergunning van de regering nodig heeft, maar ook van de samenleving, een ‘license to operate from society’. Een zogenaamde ‘license to operate from society’. De onderneming besloot om de mensenrechten hoog in het vaandel te houden en dat het alles zou doen om een positieve bijdrage aan de samenleving te leveren. Het werd een van de business principles van de oliemaatschappij.

Door te blijven werken in Syrië schendt Shell de eigen business principles. IKV Pax Christi ondersteunt al jarenlang mensenrechtenactivisten in Syrië. Ook ijvert de organisatie met succes voor het opstellen van maatschappelijk verantwoorde protocollen voor bedrijfsvoering in conflictgebieden.

“Syrië staat op een kruispunt”, zegt Jan Gruiters. “Óf de menselijke waardigheid zal zegevieren, óf despotisme. Shell kan er niet tegelijkertijd zaken doen en neutraal zijn. De Europese Unie overweegt sancties tegen Syrië en de VN-Mensenrechtenraad is belegt een speciale zitting over Syrië. De druk op de Syrische regering groeit. Alle leden van de samenleving, dus ook het bedrijfsleven worden opgeroepen om hun steun voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden te tonen en zich te distantiëren van de Syrische regering.”

Via haar joint venture met Al Furat Petroleum Company, is Syria Shell Petroleum Development BV de grootste oliemaatschappij van Syrië. Shell behoort tot de grootste investeerders van het land. Shell is nu een vitale zakenpartner van en een belangrijke bron van inkomsten voor een misdadige regering. Hiermee heeft Shell zijn ‘license to operate from society’ in Syrië verloren.

Lees op hier de volledige brief aan de Shell directie.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s