Vrijdag van Woede in Syrie

Het was even spannend of na alle bloedvergieten en repressie de Syriers gisteren weer net zo massaal als vorige week de straat op zouden gaan na het vrijdaggebed. Maar ze lieten hun leiders en de wereld duidelijk zien: De Syriers laten zich door niets en niemand tegenhouden in hun roep om vrijheid. We mogen denk ik concluderen dat het gedaan is, dat het een kwestie van tijd is voordat het regime zal vallen. Het Syrische leiderschap heeft alles uit de kast gehaald, eigen steden belegerd, wat kunnen ze verder doen? Iedereen doden of arresteren?

We zagen gisteren weer grote demonstraties en op veel verschillende plaatsen ook kleinere plaatsen, van de Damascus tot het Noordoosten, van Deraa in het Zuiden tot de kust, in steden en dorpen ging men weer demonstreren na het vrijdaggebed. De meest gebruikte leus is nog altijd “Allahu Akbar”, “God is Groot”. Deze leus moet niet verkeerd begrepen worden als teken van een islamitische revolutie. Het is een leus die de Syriers hoop geeft, helpt hun angst te overwinnen, hoop biedt op gerechtigheid, het geloof dat uiteindelijk iedereen op zijn daden wordt afgerekend.

Verder werd er natuurlijk ook weer veel om de val van het regime geroepen. Een nieuwe leus deze week was: “Ya Bashar, Bye Bye, Bidna nshufak fi La Haye”, “Bashar, Bye Bye, we willen je terugzien in Den Haag” [i.e. het Internationaal Strafhof]. Dit keer waren er ook demonstraties in de oude volksbuurten van Damascus, zoals Midan en Bab Sridjeh. En terwijl het water al sinds maandag afgesloten is in Deraa vielen donderdagavond en vrijdag grote regendruppels uit de hemel. Voor sommige Syriers een teken dat God aan hun kant staat…

Ondertussen begint meer en meer informatie over het drama in Deraa duidelijk te worden. Gisteren werd bericht dat er deze week 83 mensen zouden zijn gedood in Deraa. Beelden van lichamen in een koelcel kwamen gisteren naar buiten. Toen demonstranten gisteren optrokken naar Deraa vanuit de dorpen erom heen, met levensmiddelen en andere hulpgoederen bij zich, begon opnieuw het leger op ze te schieten. Een ziekenhuis bij Deraa bevestigde gisteren dat de lichamen van 15 doden zich daar bevonden. Ooggetuigen uit Deraa bevestigen keer op keer hetzelfde verhaalover afgelopen week, dat ook door een ooggetuige aan ons werd verteld. Troepen van het leger hebben de kant van de bevolking gekozen en proberen de bevolking te beschermen tegen aanvallen van andere troepen. De bevolking van Deraa weigert geweld te gebruiken. De overgelopen troepen zouden ook een groep vrouwen en kinderen naar de Jordaanse grens hebben gebracht. De verhalen over gewapende radicale salafisten die de Syrische regering verspreidt zijn een grote leugen. De vrouwen, kinderen en mannen van Deraa eisen op vreedzame wijze hun vrijheid en waardigheid.

En terwijl de Syriers weer demonstreerden was ook de internationale gemeenschap bezig met Syrie. De VS en de EU besloten tot sancties. Nadat de VN Veiligheidsraad het van de week niet eens was geworden over een veroordeling van het geweld tegen vreedzame demonstranten, kwam de Mensenrechtenraad wel met een veroordeling en besloot tot een onderzoeksmissie in Syrie. Demonstranten hielden gisteren een veelzeggend spandoek op “Thank you Russia and China, we are dying”, verwijzend naar de weigering van Rusland en China om Syrie te veroordelen in de Veiligheidsraad.

Opnieuw werd gisteren geroepen “Liever dood dan onderdrukt”. De demonstraties zullen doorgaan, dat is duidelijk. Het wordt daarom spannend deze week om te kijken hoe het leiderschap reageert op de combinatie van standvastigheid van de bevolking en toenemende internationale druk.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s