Ladies and gentleman, they’ve got him

Vanochtend werd ik wakker met een triomfantelijke DJ op de radio, die meldde dat vandaag “Osamaandag” was. Osama Bin Laden is in een villa in Pakistan geliquideerd door het Amerikaanse leger. Ladies and gentleman, we’ve got him! At last. Gelukkig klonk de toespraak waarin Barack Obama dit heugelijke feit aankondigde al minder triomfantelijk dan die waarin zijn voorganger deze woorden gebruikte. Wellicht ook omdat DNA-onderzoek nog moet uitwijzen of het geen dubbelganger was, maar de euforische menigte voor het Witte Huis gaat er alvast vanuit dat het brein achter 9/11 nu definitief verslagen is. Dat dit gedaan is door een buitenrechtelijke executie in plaats van na een fatsoenlijk proces is een nuance waar alleen internationaal rechtsgeleerden en morele puristen uit de vredesbeweging zich zorgen over maken.

De grote vraag is wat deze executie betekent. Pessimistische analisten verklaren al direct dat het voor Al Qaeda niet  vreselijk veel uitmaakt. Er zullen nieuwe leiders naar voren geschoven worden en vanwege de netwerkstructuur was de centrale leiding sowieso al minder van belang. Bovendien worden vergeldingsaanslagen verwacht, zodat deze executie wel eens een nieuwe ronde van geweld en tegengeweld in kan luiden.

Belangrijk is daarbij hoe de Amerikaanse en andere regeringen reageren op dit geweld. Het is verleidelijk bij een nieuwe aanslag te roepen dat het gevaar nog lang niet geweken is en dat de nationale veiligheid nog steeds grote inspanningen en offers vraagt. Daarmee wordt de dood van Osama Bin Laden inderdaad niet meer dan het uitschakelen van een archaïsch symbool.

Er bestaat echter ook een kleine kans dat de Amerikaanse regering geleerd heeft van de overreactie na 9/11. De oorlog tegen het terrorisme heeft netto meer nieuwe terroristen opgeleverd dan dat er verslagen zijn, kost miljarden dollars en heeft het internationale imago van de Verenigde Staten geen goed gedaan. Als de Amerikaanse vergeldingsdrang met de dood van Bin Laden verzadigd is, kan Operation Enduring Freedom na 10 jaar beëindigd worden. Terroristische aanslagen zijn een nooit volledig te voorkomen risico in onze wereld, maar door er voortaan verstandig en terughoudend op te reageren, wordt hun impact zo klein mogelijk gehouden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Arabische Wereld, Nassama en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Ladies and gentleman, they’ve got him

 1. @Gijsbert van Iterson Scholten

  Dat terroristen zouden verlangen om een harde reactie om zo medestanders te krijgen, lijkt mij erg kort door de bocht.
  Het voornaamste verlangen is de ander te raken, gevolgd door aandacht voor hun zaak.

 2. Gijsbert van Iterson Scholten zegt:

  @Jonas: uiteraard ging Bin Laden niet zonder slag of stoot, maar het was een eenheid van de Navy Seals die de specifieke opdracht had Bin Laden te vermoorden, aldus de Volkskrant. Voor mij geldt dat als een buitengerechtelijke executie, hoe fijn ik het ook vind dat Al Qaeda een zware slag toegebracht is. Dat is waar wij ons van de terroristen zouden moeten onderscheiden, door ons wel netjes aan het (internationaal) recht te houden.

  @Likoed NL: ik ben het volledig eens met uw analyse dat als Al Qaeda de capaciteit had gehad, ze al lang nieuwe aanslagen hadden gepleegd, maar doelde met mijn opmerking over de contraproductieve werking van de oorlog tegen het terrorisme niet op mogelijke wraakacties, maar op diegenen die radicaliseerden naar aanleiding van de beelden uit bv. Abu Ghraib en de burgerslachtoffers die in iedere oorlog onvermijdelijk vallen. Terroristen beschikken vrijwel nooit niet over de middelen om hun vijand daadwerkelijk grootschalige schade te berokkenen en zijn voor een belangrijk deel van hun effect aangewezen op een overdadige reactie van de kant van degenen die zij bestrijden.

 3. Dat het uitschakelen van terroristische leiders tot meer terrorisme zou leiden, is al lang onwaar gebleken.

  Hamas zegt ook altijd dat ze dood van een leider zullen wreken. In werkelijkheid blijkt dat hun terreur capaciteit juist – zoals je zou verwachten – afgenomen is.

  Want als ze al eerder echt terreur hadden kunnen plegen, zouden ze het niet hebben nagelaten.

 4. Jonas zegt:

  Uiteraard lastig te verifiëren, maar het lijkt erop dat hij tijdens een vuurgevecht is gedood, tenminste volgens de berichten van de Amerikanen (iets wat geboekstaafd wordt door de twitterberichten van lokale Pakistanen in de buurt van het gebouw die bij toeval over de commotie tweetten).
  Nu weet ik niet exact wat de definitie is van een (buitenrechtelijke) executie, maar als beide zijden aan het schieten zijn is het er dacht ik toch niet een.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s