De moed erin houden

De afgelopen dagen hebben in Syrie gigantische arrestatiecampagnes plaatsgevonden. Vologens de National Organisation or Human Rights in Syria werden in 2 dagen tijd zeker 1000 mensen gearresteerd. Er gaan geruchten dat in Deraa alle mannen tussen de 16 en 40 zijn opgepakt. Ook in Deir Ez-Zor (aan de Eufraat), in Daraya (bij Damascus) en in Homs vonden grote arrestatiecampagnes plaats. Belangrijke mensenrechten- en oppositieactivisten zitten ondergedoken.

Toch houden de demonstranten de moed erin. De mensen met wie ik contact heb, hebben uiteraard wel hun ups en downs. Vooral wanneer er veel mensen worden gedood, heeft dat invloed op hun stemming. Het kan zijn dat iemand de ene dag is overmeesterd door angst en sombere gedachten en het de volgende dag weer helemaal ziet zitten. Maar in het algemeen blijft men opvallend hoopvol, ondanks dat de demonstraties relatief klein blijven en Damascus en Aleppo nog niet massaal in beweging komen.

De afgelopen dagen worden er in allerlei plaatsen ’s avonds wakes met kaarsen gehouden en fakkeloptochten voor Deraa. Vandaag en gisteren protesteerden studenten in Damascus en Aleppo tegen de blokkade van Deraa. In Aleppo, waar de demonstraties tot nu toe heel beperkt zijn, was het een opvallend grote demonstratie. Van de 2000 demonstrerende studenten zouden er 200 zijn gearresteerd! Waar al die mensen die worden gearresteerd worden gelaten is niet helemaal duidelijk. Ze schijnen hier en daar in openbare gebouwen te worden vastgehouden.

Een uitweg is nog altijd ver weg. Een politiek proces om tot vreedzame transitie te komen is er nog altijd niet, de autoriteiten reageren tot nu toe alleen met steeds meer repressie. Maar dat is natuurlijk een doodlopende weg. Veel activisten en analisten roepen op tot een nationale dialoog, een proces waarin alle politieke stromingen vertegenwoordigd zijn evenals alle religieuze en etnische groepen. Die nationale dialoog zou een politieke agenda voor democratische transitie moeten vaststellen. Ook onder leden van de Baath-partij zijn er velen die verandering willen en zich daar nu openlijk voor uitspreken. Parlementslid Muhammad Habash zei bijvoorbeeld van de week op de Syrische staatstelevisie dat het tijdperk van de veiligheidsdiensten nu toch echt voorbij moet zijn.

De demonstranten geven niet op. Repressie is een doodlopende weg. Het kan nog heel lang duren, maar uiteindelijk is er geen weg dan verandering.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op De moed erin houden

  1. Henrico zegt:

    Bedankt weer voor de informatieve blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s