Vrijdag van de Weerstand

Gisteren had van de organisatoren van de protesten in Syrie de naam “Vrijdag van de Weerstand” gekregen. Opnieuw gingen mensen na het vrijdaggebed de straat op in allerlei delen van het land, ondanks de vele doden vorige week en de arrestatiecampagne die volgde. Opnieuw werden de protesten met geweld beantwoord. In totaal werden er gisteren volgens mensenrechtenorganisaties 30 mensen gedood, waarvan 15 in Homs, 6 in Hama en 4 in Deir ez-Zor. Wat mij opviel, was dat ze overal papieren ophielden met de datum en de locatie, zodat de Youtube filmpjes beter te duiden zijn. ook komen er meer en meer spandoeken in het Engels, gericht op de wereld.

Gisteren werd er weer geprotesteerd in de hoofdstad Damascus. Net als vorige week vond er een demonstratie plaats in de wijk Midan. Maar dit keer was er ook een demonstratie in de wijk Salhiyeh, in de Souq al Jum’a of Vrijdagmarkt. Toen ik in Damascus studeerde woonde ik daar om de hoek en deed er altijd mijn boodschappen. Zo’n prachtig Syrisch marktje met de lekkerste groenten, fruit, kazen en olijven. Maar nu dus het toneel van een opstand. Dit is een van de video’s die naar buiten kwamen van deze demonstratie:

Riad Seif

Riad Seif

Ook werden gisteren twee belangrijke leiders van de protestbeweging in Damascus gearresteerd. Ten eerste Riad Seif, het voormalig parlementslid die in de gevangenis kwam omdat hij corruptie aan de kaak stelde door Rami Makhlouf, de neef van moederskant van Bashar al-Assad. Makhlouf is het symbool van hoe het regime profiteert en monopoliseert en een van de mensen tegen wie de EU nu sancties wil instellen. Ten tweede werd Mouaz al-Khatib gearresteerd, voormalig imam van de Omayyadenmoskee in Damascus, een hervormingsgezinde geestelijke en een leidend figuur in de protesten.

Ondertussen is de rol van de Syrische artiesten in opspraak. Deze verschijnen namelijk nog steeds de een na de ander op de staatstelevisie om hun afschuw uit te spreken over de criminelen die het land schaden en om hun steun aan het regime te uiten. Vanuit de protestbeweging nemen de veroordelingen over hun opstelling toe. Van de week riep een aantal artiesten op de blokkade van Deraa op te heffen. Een daarvan was Muna Wassef, een van Syrie’s bekendste actrices, die een presidentiele onderscheiding heeft ontvangen. Vervolgens is nu een lastercampagne tegen haar gaande. Een aantal producers willen dat ze uit een nieuwe productie wordt gehaald.

Een ander punt van discussie is de rol van de stedelijke middenklasse. De protestbeweging bestaat tot nu toe voornamelijk uit de arme rurale bevolking en de stedelijke intellectuelen. De stedelijke middenklasse is over het algemeen nog stil. In een stuk in The Guardian schrijft Ahmed Hussein dat die middenklasse echter snel de kant van de protesten zal kiezen. Anderen denken daar echter anders over, de blogster Razaniyat vindt dat de middenklasse “Syrie’s schande” is. De opstelling van deze middenklasse uit met name Aleppo en Damascus is wel te verklaren uit een combinatie van economische afhankelijkheid van het regime en angst. Maar het is op dit moment de grootste uitdaging voor de protestbeweging. Als het ze lukt deze middenklasse in beweging te brengen betekent dat dat de balans sterk verandert en de hudig patstelling wordt doorbroken.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s