Syrische autoriteiten arresteren prediker van vreedzaamheid Mouaz al-Khatib

Mouaz al-Khatib

Mouaz al-Khatib

Mouaz al-Khatib werd op donderdag 5 mei gearresteerd door de politieke veiligheidsdienst. Hij is voormalig prediker van de Omayyadenmoskee in Damascus en een van de belangrijkste hervormingsgezinde islamitische denkers in Syrie. Hij werkte 6 jaar lang als ingenieur bij Shell in Syrie. Hij speelde een leidende rol tijdens de protesten de afgelopen weken maar maakte ondertussen tijd om ons op de hoogte te houden van zijn publieke optredens en zijn welzijn. Hij was al een aantal keren ondervraagd de laatste weken, maar dit keer kwam hij niet terug naar huis.

In een recente toespraak die hij hield tijdens de protesten in Douma, een voorstad van Damascus, zei Mouaz al-Khatib:
“Het doet er niet toe of iemand Soenniet is, Shi’iet, Aleviet, Druus of Ismaeliet [allemaal religieuze groepen in Syrië], Arabier of Koerd, de waarde van een mens ligt in de ogen van God in zijn vroomheid. We zijn allemaal een geheel. Ik vertel u, de Alevieten zijn mij nader aan het hart dan veel mensen. Ik ken hun dorpen, hun arme dorpen, waar ze in onderdrukking leven en hard zwoegen. Wij spreken ons uit voor de vrijheid van elk mens in dit land, voor elke Soenniet, elke Aleviet, elke Ismaeliet, elke Christen, elke Arabier en elk lid van het grote Koerdische volk die de islam in hun hart droegen sinds heugenis.
We lijden voor elke gevallen broeder die alleen maar zijn God-gegeven recht praktiseert. Vrijheid zit in ons allemaal, het is niet een geschenk dat iemand ons kan geven. Vrijheid is een zegen van God, niet iets dat een heerser, regering of staat in zijn bezit heeft. De harten van het Syrische volk huilen bloed voor elke moeder, voor de wond van elke martelaar, voor dit grootse volk dat de straat op ging om het recht te protesteren uit te oefenen, zonder enig wapen terwijl ze roepen ‘Vreedzaam, Vreedzaam’.
Ik ben erg teleurgesteld dat de media zo pijnlijk tekortschieten. Ze kunnen komen en zien wat de toestand van de mensen is, wat hun eisen zijn. Ik was bij de Rifai-moskee en zag hoe jongeren met electrische wapenstokken werden geslagen alleen maar omdat ze om vrijheid roepen. We willen dat deze mensen verantwoordelijk worden gehouden. Ons land gaat dor een periode van grote onrust en we richten ons tot onze staat. We hopen dat wijze mensen de overmacht krijgen: Maak hier een einde aan! Open de poort van vrijheid geleidelijk en volgens een goed programma! Alles wat we nu vragen is een onderzoek, zodat iedere overtreder verantwoordelijk wordt gehouden. We vragen om een tijdspad voor de hervormingen waar we met smart op wachten.”
Sinds de protesten voor vrijheid en democratie in Syrie begonnen in maart hebben de autoriteiten volgens mensenrechtenorganisaties zeker 8000 mensen gearresteerd. Vooral de afgelopen twee weken hebben gigantische arrestatiecampagnes plaatsgevonden, waarbij duizenden mensen werden gearresteerd. Die campagnes gaan ook op dit moment door, bijvoorbeeld in Banias, Mouadhamiyyeh en Homs. Omdat er zo veel gevangenen zijn worden ze nu vastgehouden in stadions, scholen en andere openbare gebouwen. Veel gevangenen die inmiddels weer zijn vrijgelaten toonden tekenen van marteling of verklaarden aan mensenrechtenorganisaties te zijn gemarteld.
Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

6 reacties op Syrische autoriteiten arresteren prediker van vreedzaamheid Mouaz al-Khatib

 1. Pingback: Dr Muhammad Ammar voor de derde keer gearresteerd! | Nassama نسمة

 2. Pingback: Over “de” christenen in Syrie | Nassama نسمة

 3. Pingback: Mouaz al-Khatib al een week verdwenen | Nassama نسمة

 4. Pingback: Groep Mouaz al-Khatib – Nieuwsbrief 1 | Free Mouaz al-Khatib

 5. Marjolein Wijninckx zegt:

  “STOP HET BLOEDVERGIETEN IN SYRIË!”
  Demonstraties voor politieke hervorming in Syrië zijn de laatste weken met zeer harde hand neergeslagen. Meer dan vierhonderd mensen werden gedood, velen door veiligheidstroepen tijdens vreedzame protesten. Honderden mensen zijn gearresteerd en lopen zeer groot risico op marteling. Teken voor 18 mei de petitie aan president Bashar al-Assad en vraag om een einde aan het bloedvergieten!

  Lees verder:
  http://www.amnesty.nl/in_actie_petitie/72996

 6. Pingback: Verdwijning geweldloze denker Dr Muhammad Ammar | Nassama نسمة

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s