Groeten uit Syrie: actie bij de aandeelhoudersvergadering van Shell

Op 17 mei voeren we vanaf 10.00 uur actie bij de aandeelhoudersvergadering van Shell in Den Haag. Het is onverantwoord dat bedrijven als Shell samenwerken met het Syrische regime. Shell zou daarom de activiteiten in Syrie moeten opschorten.  

Jan Gruiters (directeur IKV Pax Christi): “Het is in de huidige situatie in Syrië vrijwel onmogelijk voor Shell te garanderen dat het niet op enige wijze betrokken is bij mensenrechtenschendingen, ook al is dat ongewild. In zo’n situatie is er geen keuze dan het opschorten van activiteiten totdat de gewelddadige repressie van geweldloze protesten eindigt.”

Shell stelt dat het zaken doet in Syrie op basis van een “license to operate from society”. Het is nu zo dat er geen sprake meer kan zijn van een maatschappelijk mandaat in Syrie.

Bedrijven als Shell en Total zijn grote spelers in de Syrische olie-industrie. Shell produceert 20%  van de grootste olieproducent, Furat Petroleum Company, die zijn olie  doorverkoopt aan het staatsbedrijf General Petroleum Company, dat 39% van Syrische productie  exporteert en  met de rest aan de binnenlandse vraag voldoet. Hoogstwaarschijnlijk rijden de Syrische tanks die burgers beschieten dus deels op brandstof van Shell. Dat geldt voor de tanks die dezer dagen steden als Homs en Tall Kalakh aanvallen, voor de auto’s van de politie die vreedzame betogingen neerknuppelt, en voor de busjes van de veiligheidsdiensten die ’s nachts huis aan huis mensen van hun bed lichten.

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s