Hamza

Hamza Ali al-Khatib

Hamza Ali al-Khatib

Syrie heeft een nieuw symbool van de bruutheid van het optreden van de veiligheidsdiensten: Hamza Ali al-Khatib. Deze 13-jarige jongen uit het dorpje Jiza ging een paar weken geleden met zijn familie mee demonstreren om de blokkade van Deraa te doorbreken. Ze werden gearresteerd. Weken later kreeg zijn familie zijn lichaam verminkt terug. Hij was doodgemarteld.

Gisteren liet de Arabische Al Jazeera beelden zien van Hamza’s verminkte lichaam. Die zal ik u besparen. Hij was geslagen, gemarteld, zijn geslachtsdelen afgesneden en tot slot in arm, been en toen in de borst geschoten, volgens de autopsie. De familie heeft de zaak bekend gemaakt, een oom heeft onder zijn eigen naam informatie vrijgegeven: “We hebben niets meer te verliezen.”

De beelden die ik gisteren zag krijg ik niet van mijn netvlies gevaagd. Hoe kan een mens dit een 13-jarig kind aandoen? Wat voor regime brengt veiligheidsdiensten ertoe zulke misdaden te begaan? In de Arabische wereld reageert men woedend en verbijsterd. Een hoogleraar internationale betrekkingen van de Universiteit van Damascus die altijd op Al Jazeera komt om het officiele standpunt te verwoorden, zei dat de beelden gefabriceerd waren. Net als alle Youtube-filmpjes. Waarop hij natuurlijk als reactie kreeg van de Al Jazeera-interviewer: “Waarom laten jullie dan geen onafhankelijke media toe?”

Volgens de Lokale Coordinatiecomite’s zijn in de afgelopen 2 maanden al 25 kinderen tussen de 5 en 17 jaar gedood door Syrische veiligheidstroepen. Sommige van die kinderen werden neergeschoten terwijl ze op straat liepen, zoals een jongetje dat brood ging halen in Douma. Een meisje werd gedood toen ze uit het raam keek.

 

 

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hamza

 1. Pingback: Syrie tussen angst en optimisme | Nassama نسمة

 2. Marjolein Wijninckx zegt:

  Volgens berichten zijn gisteren de vader van Hamza en andere familieleden gearresteerd omdat ze de informatie over de gruwelijke dood van Hamza hebben verspreid. De Syrische autoriteiten ontkennen verantwoordelijkheid, ze zeggen niet te weten wie er achter de marteling zit.
  Ook gingen gisteren op verschillende plaatsen in Syrie mensen de straat op om te protesteren tegen wat Hamza is aangedaan, bijvoorbeeld in al-Hajar al-Aswad en Qaboon bij Damascus.
  Net als Muhammad Bouazizi een symbool is voor Tunesie, Khalid Said voor Egypte, is Hamza al-Khatib een symbool geworden voor het morele failliet van het Syrische regime.

 3. rein swart zegt:

  Ik heb je bericht doorgelinkt op Facebook, om dit soort vreselijkheden in het bewustzijn te houden. Dan is de dood nog ergens goed voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s