De Andere (kant van de) Wereld: Syrie dagboek

Vanochtend zond het Ikon-programma De Andere Wereld van Zondagochtend een dagboek van mij uit over de ontwikkelingen in Syrie. Het is hier te beluisteren. Dit is de volledige tekst:

Maandag 23 mei
Vanochtend besluiten de Europese Ministers van Buitenlandse Zaken om een tweede ronde sancties in te stellen tegen leden van het Syrische regime. Hun tegoeden worden bevroren en het wordt hen verboden de EU in te reizen. Dit keer is ook president Bashar al-Assad zelf aan de beurt. Het is een belangrijk signaal dat massaal moorden, martelen en arresteren niet ongestraft kan bijven. Ook veel Syriers verwelkomen de sancties, juist omdat ze tegen specifieke personen gericht zijn. Op de officiele Syrische reactie dat sancties het volk zullen raken zeggen ze spottend: “En jullie kogels zeker niet?”

Ook is er nieuws over een Syrische vriend, Amjad Baiazy, die op 12 mei werd gearresteerd op het vliegveld van Damascus. Men weet inmiddels waar hij precies wordt vastgehouden, namelijk in een detentiecentrum aan de rand van Damascus. Amjad is 29 jaar oud en heeft aan verschillende regionale bijeenkomsten van IKV Pax Christi meegedaan. Ook was hij in februari in Nederland voor een bijeenkomst in Amsterdam over de Arabische lente – die toen nog niet in Syrie was uitgebroken. Amjad had niets anders gedaan dan voor zijn mening uit te komen. Zijn roep om vrijheid bracht hem net als vele duizenden andere Syriers in de cel. We vrezen dat hij wordt gemarteld.

Dinsdag 24 mei
Via Skype praat ik met A. in Damascus. Hij is een Syrische seculiere christen, in zijn jonge jaren was hij actief binnen de communistische partij. A. blijft, net als mijn andere contacten in Syrie, optimistisch. Dat er verandering komt en de familie Assad uiteindelijk zal moeten vertrekken, daar is hij zeker van. De vraag is hoe lang het zal duren en hoe hoog de prijs zal zijn, hoeveel mensenlevens het nog zal kosten. Want er zijn al meer dan 1000 mensen gedood sinds de protesten begonnen half maart. Dat en het in de gevangenis zien verdwijnen van de ene na de andere vriend, maakt hem verdrietig. We hebben het over de rol van de kerk. A. maakt zich kwaad over de rol van de kerkleiding, die kritiekloos achter het regime blijft staan. Hij vertelt dat veranderingsgezinde kennissen hem er daarom constant op aanspreken dat de christenen de protesten niet steunen. Dan vertelt hij ze over de christelijke oppositieactivisten die een belangrijke rol spelen, zoals bijvoorbeeld Michel Kilo.

Ik vertel A. dat ik zag dat de christenen in het noordoosten van Syrie, in Qamishli, meedoen aan de protesten en zelfs spandoeken in het Oud-Syrisch, het dialect van het Aramees dat ze spreken, meedragen. We lopen vooruit op de positie van christenen en andere minderheden in het toekomstige Syrie. A zegt: “We moeten ons neerleggen bij de moslimmeerderheid. En de gematigde moslimleiders steunen.” A. hoopt dat islamitische leiders als Sheikh Jawdat Said, de geweldloze islamitisch denker, of Mouaz al-Khatib, de voormalige imam van de Omayyadenmoskee die recentelijk twee weken gevangen werd gehouden, een belangrijke rol spelen in het transitieproces. “Jawdat Said mag namens mij onderhandelen met de regering”, zegt A.

Woensdag 24 mei
Vandaag wordt bekendgemaakt wat de aanklacht is tegen Dr Muhammad Ammar: “het schaden van de reputatie van de staat en het verstoren van de nationale eenheid.” Dr Muhammad is een geweldloze islamitisch leider en activist uit Deraa. Hij speelde een leidende rol in de protesten daar.

Hij zit nu al drie weken gevangen. Al aan het begin van de protesten had hij een politiek voorstel gepubliceerd om uit de crisis te komen, de zogenaamde Routekaart, waarin hij volledige hervormingen bepleitte, zoals grondwetsherziening en open verkiezingen, maar wel president Assad een kans gaf gezichtsverlies te voorkomen, hij zou amnestie krijgen en tot de presidentsverkiezingen mogen aanblijven. Nadat Dr Muhammad was uitgenodigd om op het presidentieel paleis te komen praten over zijn plan, is hij gearresteerd, het was een val.

Vorige week kwamen overheidsmensen aan de deur bij Jawdat Said om hem uit te nodigen voor dialoog. De hoogbejaarde sheikh, die een vriend en leermeester van Dr Muhammad Ammar is, antwoordde: “Dat zeiden jullie ook tegen mijn vriend in leven en denken Muhammad Ammar. Ik ga niet met jullie mee behalve als jullie me komen arresteren.” Deze anecdote werd door familie en vrienden via sociale media verspreid.

Donderdag 26 mei
We krijgen van de SP bericht dat ze kamervragen hebben gesteld over de rol van oliemaatschappij Shell in Syrie naar aanleiding van een onderzoek dat IKV Pax Christi heeft laten doen. Uit dat onderzoek bleek dat Shell een van de grootste Europese investeerders is in Syrie en dat het waarschijnlijk is dat door Shell opgepompte olie wordt gebruikt door het Syrische leger en veiligheidsdiensten. IKV Pax Christi heeft Shell daarom gevraagd haar activiteiten in Syrie op te schorten totdat de gewelddadige repressie van vreedzaam protest stopt.

Vrijdag 27 mei
Syrie maakt zich op voor een nieuwe vrijdag van protest, dit keer opgedragen aan het leger, dat wordt opgeroepen de kant van het volk te kiezen. Dat de Syriers weer massaal de straat op zullen gaan is zeker. Maar de vraag is welke pijs ze vandaag weer zullen moeten betalen voor hun roep om vrijheid.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Andere (kant van de) Wereld: Syrie dagboek

  1. Pingback: Dr Muhammad Ammar voor de derde keer gearresteerd! | Nassama نسمة

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s