De Andere (kant van de) Wereld: Syrië dagboek deel 2

Zaterdag 28 mei
Eindelijk krijg ik via een tussenpersoon bericht over Basil* in Damascus, met wie ik al een paar weken niet meer kan bellen of skypen, te gevaarlijk. Elke stap die hij zet wordt gevolgd, zijn buren krijgen vragen over hem van veiligheidsdiensten. De laatste keer dat ik hem sprak deelde hij mee dat hij verwachtte elk moment gearresteerd te kunnen worden. Gelukkig is dat nog niet gebeurd, maar ik maak me wel zorgen om hem. Gelukkig hoor ik dat het redelijk goed met hem gaat – hij is uitgeput maar tegelijkertijd vol energie. Samen met een groep anderen is Basil de afgelopen weken betrokken geweest bij pogingen een nationale dialoog op gang te brengen, ze proberen een politieke uitweg te vinden uit de huidige crisis. Maar dat gaat helaas slecht. De autoriteiten willen er niks van weten en denken nog altijd dat zij, anders dan in Egypte en Tunesië, de roep om hervormingen tot zwijgen kunnen brengen met repressie. Basil vindt dat de EU-sancties te veel het idee geven dat het probleem bij een paar mensen zit. Volgens hem “is het hele systeem verrot”, men is totaal niet in staat te besturen.

Zondag 29 mei

Ik ben de hele dag naar van de beelden van Hamza, een jongetje van 13 dat isdoodgemarteld (foto’s links en midden). Hamza en zijn familie gingen een maand geleden demonstreren tegen de blokkade van Deraa, de stad in het Zuiden van Syrië waar de protesten begonnen. Ze werden met een hele groep gearresteerd. Van de week kreeg de familie van Hamza zijn verminkte lichaam thuisbezorgd: Hij was geslagen, er waren peuken op hem uitgedrukt, in been en arm geschoten. Tot slot hadden ze zijn geslachtsdelen afgesneden en pas daarna hem in de borst geschoten, volgens de autopsie. De familie was zo kwaad en geschokt dat ze activisten vroegen het lichaam te filmen. De beelden werden via YouTube verspreid en Al Jazeera zond ze uit. Dat de familie daardoor zelf in gevaar kwam kon ze niet meer schelen “We hebben niets meer te verliezen”, zei een oom. En terwijl ik nog met de beelden van Hamza op mijn netvlies zit, komt het bericht dat bij aanvallen door het Syrische leger in de buurt van Homs een schoolbus is beschoten. Een meisje van 10 jaar is omgekomen, andere kinderen liggen in het ziekenhuis. Voor mij is het morele failliet van het Syrische regime bewezen.

Maandag 30 mei
Vandaag spreek ik Ayman* in Damascus. Hij vertelt dat de situatie steeds slechter wordt. Je ziet geen kip op straat. Honderden busjes vol met veiligheidsmensen en knokploegen zorgen voor angst. Ook begint de economische situatie steeds slechter te worden. De mensen zijn aan het hamsteren. In het hele Cham hotel, het bekendste 5-sterrenhotel van Damascus, zijn maar 5 kamers bezet. Demonstraties worden nu midden in de nacht gehouden. Mensen gaan plotseling de straat op en binnen een minuut of 10 is het weer afgelopen, voordat de politie in kan grijpen.
Ayman maakt zich zorgen over hoe de situatie kan verslechteren. Een belangrijke leider van de bedoeïenenstammen in het Oosten van Syrië heeft, nadat het nieuws over het jongetje Hamza bekend was geworden op TV, gezegd dat de het regime ten val moet worden gebracht. Ayman is bang dat als het leger naar het Oosten trekt, naar steden als Deir Ezzor, Mayadin en Albu Kamal, dat de stammen daar zich zullen verzetten, dat er een gewapende opstand ontstaat. Nu al zijn er geruchten dat de bevolking van Talbiseh bij Homs terugvecht tegen het leger.

Woensdag 1 juni
President Bashar al-Assad kondigt vandaag een algemene amnestie aan voor degenen die gevangenen zijn genomen voor 31 mei, van alle politieke stromingen, ook de Moslim Broeders. Verschillende misdaden zijn uitgesloten van de amnestie. De jonge blogster Tal al-Malouhi bijvoorbeeld, zal niet worden vrijgelaten. Het is nog onduidelijk wie wel zal worden vrijgelaten en wie niet. Zullen de mensen die de afgelopen weken zijn gearresteerd maar nog niet veroordeeld amnestie krijgen? Dat hoopt iedereen natuurlijk, maar het is nog niet zeker. Ook zeggen sommige juristen dat het betekent dat veel criminelen zullen worden vrijgelaten zodat de autoriteiten weer wat extra knokploegen hebben. Het wantrouwen is groot, de oppositie is zeker dat er een addertje onder het gras zit.

Donderdag 2 juni
In de Turkse stad Antalya komen meer dan 300 Syrische oppositiemensen bij elkaar om plannen te maken voor democratische transitie. Het is de eerste keer dat zo’n grote groep oppositiemensen bijeen komt om te praten over de toekomst van hun land. De meesten zijn Syriërs uit de diaspora, maar er zijn ook deelnemers uit Syrië zelf, bijvoorbeeld belangrijke stammenleiders. Zelfs tot in Turkije reikt de arm van het regime, ze krijgen bezoek van een groepje ingevlogen pro-Bashar demonstranten die volgens berichten op Twitter deelnemers aan de conferentie lastigvallen. De conferentie besluit met een verklaring die oproept tot het aftreden van Bashar al-Assad en transitie naar een civiele staat voor alle burgers. De conferentie wijst westerse militaire interventie af.
De organisatoren van de protesten maken bekend dat morgen “Vrijdag van de Kinderen van de Vrijheid” zal worden. Gezien de enorme emoties die het verhaal van Hamza wereldwijd opriepen vermoed ik dat de protesten groter zullen worden dan in voorgaande weken.

* Namen zijn gefingeerd uit veiligheidsoverwegingen

Dit dagboek werd zondagochtend 5 juni uitgezonden bij De Andere Wereld van Zondagochtend, Ikon radio 5 en is hier te beluisteren: http://player.omroep.nl/?aflID=12660617&start=00:31:11

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s