Dr Muhammad Ammar vrijgelaten – velen nog vast ondanks amnestie

Zondag werd Dr Muhammad Ammar uit Deraa eindelijk vrijgelaten. Ook werden de afgelopen dagen een aantal andere bekende activisten vrijgelaten als onderdeel van de amnestie die president Bashar al-Assad vorige week aankondigde, waaronder Mahmoud Issa uit Homs, de advocaat Muhannad al-Hasani, Ali al-Abdallah en Akram al-Bunni. In totaal werden een paar honderd gevangenen vrijgelaten, maar er was dus geen sprake van een algemene amnestie voor politieke gevangenen, zoals het werd gepresenteerd.

Een van de mensen die helaas nog niet zijn vrijgelaten is de 30-jarige Amjad Baiazy. Het blijft dus belangrijk aandacht te vragen voor zijn zaak, bijvoorbeeld door mee te doen aan de Bliksemactie van Amnesty International. Ook de jonge blogster Tal al-Malouhi zal niet worden vrijgelaten onder de amnestie. De amnestiewet sluit namelijk een aantal misdaden uit. Ook veel leden van de Moslim Broederschap zulllen daarom niet vrijkomen.

Tegelijkertijd vonden ook weer massa-arrestaties plaats in steden als Deir ez-Zor en Mayadin. Gisteren werd de blogster Amina Abdallah, bekend als Gay Girl in Damascus toen ze op straat liep meegenomen door een paar veiligheidsmannen. Het is nog onbekend waar ze wordt vastgehouden. Lees hier een artikel over Amina’s blog in de Britse krant The Guardian.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s