Gastblog Jan Gruiters: Minister Rosenthal vraagt dat Shell zijn verantwoordelijkheid neemt

Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal roept bedrijven op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen bij hun handelsbetrekkingen met Syrië. Deze oproep kan niet anders dan ook gericht zijn aan het adres van Shell. Shell behoort tot de grootste investeerders in Syrië. Shell voorziet de regering van brandstof waarop ook de tanks rijden die ongewapende burgers beschieten.

In reactie op de oproepen van IKV Pax Christi aan Shell liet de woordvoerder weten dat de olieonderneming zich houdt aan de eigen gedragscode. Die reactie schiet tekort. Sterker nog. Je kan je afvragen of Shell zijn eigen gedragscode wel serieus neemt. 

De gedragscode verplicht Shell  “als verantwoordelijk lid van de samenleving”  tot “het steunen van fundamentele mensenrechten”. Waar de Syrische overheid zelf betrokken is bij de schending van de meest fundamentele mensenrechten heeft Shell de plicht de mensenrechten te steunen. Een eerste stap is een publieke veroordeling van de mensenrechtenschendingen door het Syrische regime. Maar het is tot nu toe oorverdovend stil gebleven.

De gedragscode verplicht Shell bovendien tot het bevorderen van “oprechtheid, integriteit en respect voor mensen” in de relaties met aannemers, leveranciers en joint-ventures. “Wij dringen er ook bij onze bedrijfspartners op aan om deze of equivalente beleidsuitgangspunten na te leven” belooft Peter Voser, de CEO van Shell, in de gedragscode.

Ik vraag mij af hoe Shell hierin denkt te slagen in Syrië.  Gelooft Shell dat de staatsoliemaatschappij waarmee Shell zaken doet werkelijk geïnteresseerd is in oprechtheid, integriteit en respect voor mensen terwijl de eigenaar, de Syrische regering, zijn eigen burgers laat beschieten door sluitschutters en tanks.

Ik hoor de woordvoerder van Shell verklaren dat het zijn eigen gedragscode naleeft. Maar wat staat er in die code? “De mogelijkheid om deze beleidsuitgangspunten doeltreffend te bevorderen, is van belang bij de beslissing over het aangaan of voorzetten van dergelijke relaties.” Hier staat dus dat de mogelijkheid die Shell heeft tot het bevorderen van oprechtheid en respect voor mensen bij zijn joint venture partner de Syrische staat een rol moet spelen bij het voortzetten van deze relatie.

Hoe veel mensenrechtenactivisten moet het Syrische leger nog arresteren? Hoeveel kinderen zoals de 13 jarige Hamza Ali al-Khatib moeten veiligheidsdiensten nog martelen en doden? Hoe lang moeten jongeren als Amjad Baiazy nog gevangen zitten? Hoeveel ongewapende burgers moeten Syrische tanks , sluipschutters en militairen nog doden voordat Shell reageert op de oproep van een Minister van Buitenlandse Zaken? Voordat Shell zich in Syrië gaat gedragen als zoveel Syriërs: als een verantwoordelijk lid van de samenleving?

Peter Voser zegt in de gedragscode van Shell: “Wij worden beoordeeld op onze daden.” Het is laat, maar nog niet te laat voor een ondubbelzinnige en publieke veroordeling door Shell van de mensenrechtenschendingen door de Syrische regering. Nog niet te laat voor het opschorten van activiteiten omdat de oprechtheid, de integriteit en het respect voor mensen in Syrië door geweld worden vertrapt.

Jan Gruiters, algemeen directeur

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s