Gastblog Frans M. Vermeulen: een reactie op de brief van Shell

Meer dan 1000 mensen hebben inmiddels een mail naar Shell gestuurd om Shell te vragen de activiteiten in Syrie op te schorten tot de gewelddadige onderdrukking van de vreedzame demonstraties stopt. Shell stuurde namens Graham Henley, general manager,   een mail naar alle deelnemers waarin het standpunt van Shell werd uitgelegd. Frans Vermeulen antwoordde Shell hierop het volgende:

Geachte Heer Henley,

Dank voor uw uitgebreide antwoord inzake de aanwezigheid van Shell in Syrië. Ondanks de uitgebreidheid van dit antwoord is het mij echter nog steeds volstrekt onduidelijk hoe u eraan meewerkt dat de onderdrukking van Syriërs door de huidige Syrische regering wordt gestopt. Daarover schrijft u namelijk niets.

Mogelijk ziet u geen relatie tussen economie en politiek in een land, of sluit u de ogen voor de werkelijkheid op dat gebied. Uw boodschap valt onder de noemer: gezindheidsethiek. Met deze term wordt bedoeld, dat u het wel goed bedoelt, maar het niet goed doet.

doe mee!

Graag neem ik u even mee naar het werk van prof. dr. Erik Borgman, momenteel Nederlands meest spraakmakende theoloog. In zijn uiterst onthullend boekje, getiteld “Overlopen naar de barbaren” schrijft hij in hoofdstuk 7 over wat economie eigenlijk voor mensen betekent. Dit aan de hand van de economische crisis sedert 2008. Hij komt niet uit bij wat u in uw brief schrijft, maar bij – ik citeer –

“De huidige economische crisis lijkt de dramatische mislukking te laten zien van de poging de economie geïsoleerd te laten functioneren van de rest van de samenleving. De vragen naar de gebruikswaarde, naar de reële bereidheid en mogelijkheid van mensen om producten te kopen en schulden in te lossen, naar de bijdrage die productie van goederen en diensten levert aan de opbouw van de samenleving en het goede leven, liet men niet alleen na te stellen, maar ze werden actief verdrongen en gesmoord”.   (pg 147)

Dat laatste doet u in uw brief door uitvoerig in te gaan op wat Shell “goed” betekent voor 30.000 Syriërs in een land dat uit 14.000.000 Syriërs bestaat. Het zou dus best zó kunnen zijn dat de aanwezigheid van Shell voor 14.000.000 minus 30.000 is 13.970.000 Syriërs falikant verkeerd uitpakt. Dit is zelfs waarschijnlijk als blijkt dat de Syrische regering méér dan een graantje meepikt met de aanwezigheid van Shell en daar voor een belangrijk deel haar kracht uit put. Ik ben bang dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in Syrië slechts woorden zijn op een velletje papier en dat Shell eraan meewerkt dat het bij een goedbedoelende verklaring blijft, ergo bij een blind vertrouwen in gezindheidsethiek. Het is klip en klaar dat de huidige Syriërs – naar de woorden van Borgman – niet in staat worden gesteld om een bijdrage te leveren aan de opbouw van hun land. En dit ondanks de aanwezigheid van Shell! Hoe kan dat nu? Dit zou u zich toch moeten aantrekken, dacht ik zo.

Met vriendelijke groet,

Frans M. Vermeulen,  rk pastor em.,
lid WFBN, student Master Religie in Cultuur en Samenleving UvT.

 

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s