Syrische intellectuelen heroveren het politieke veld

Gisteren vond in Damascus, voor het eerst sinds de protesten begonnen in maart, een grote bijeenkomst plaats van politiek onafhankelijke maar hervormingsgezinde Syrische intellectuelen. Het doel van de bijeenkomst was om manieren te bespreken om tot een democratische civiele staat te komen en de rol die intellectuelen en activisten daarbij kunnen spelen. Onder de deelnemers waren bekende oppositieactivisten als Michel Kilo en Anwar al-Bunni, maar ook mensen waarover in deze blog is geschreven, zoals Dr Muhammad Ammar en sheikh Jawdat Said. De bijeenkomst begon met het Syrische volkslied en een minuut stilte voor degenen die zijn gedood tijdens de huidige opstand.

In de slotverklaring spraken de deelnemers hun steun uit voor de vreedzame volksopstand met als doel een democratische staat voor al haar burgers. Ze riepen op tot een einde van de “veiligheidsaanpak” van het regime en tot het terugtrekken van veiligheidstroepen uit dorpen en steden. Ook riepen ze op tot vrijheid van protest en tot de vrijlating van alle politieke gevangenen, inclusief degenen die tijdens de opstand avnd e afgelopen maanden zijn gearresteerd. De verklaring veroordeelde de rol van de officiele media en het zaaien van sectarische verdeeldheid, maar benadrukte de eenheid van het Syrische volk. ook riep de verklaring op tot toegang van Arabische en internationale media.

Sommige oppositieleden in de diaspora bekritiseerden het initiatief en stelden dat het de agenda van het regime dient, omdat het ze de gelegenheid zou bieden te laten zien dat het besig is te hervormen. Die kritiek wordt weerlegd door de organisatoren die de bijeenkomst zien als een belangrijke stap om het politieke leven terug te claimen. De deelnemers spraken zich duidelijk voor transitie, maar zoeken naar politieke processen om dat op een vreedzame manier te laten gebeuren. Een deelnemer meldde: “Dit was de eerste keer dat ik moest huilen bij het volkslied. Het was de eerste keer dat wij zelf het volkslied wilden spelen, dat het ons niet werd opgelegd door een regime of partij.” Een van de organisatoren benadrukte het belang om een vrije politieke dialoog op gang te krijgen binnenin Syrie.

Hier zijn wat beelden van de bijeenkomst:

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s