Amjad Baiazy in hongerstaking in Adra gevangenis

Afgelopen zaterdag is Amjad Baiazy, de Syrier die op 12 mei werd gearresteerd op het vliegveld van Damascus, in hongerstaking gegaan. Hij is met een groep van 15 gevangenen deze hongerstaking begonnen uit protest tegen hun voortdurende detentie ondanks beloftes van de Syrische president Bashar al-Assad dat er een algemene amnestie zou zijn. Onder de groep zijn verschillende mensen uit Deraa die zijn gearresteerd in verband met de protesten daar en twee imams uit de omgeving van Deraa. Ook de bekende dissident Kamal Labwani, die een gevangenisstraf van 12 jaar uitzit en ook werd uitgesloten van de amnestie, doet mee met de hongerstaking.

De vrienden van Amjad gaven gisteren het volgende persbericht uit:

 

Jonge Syriër Amjad Baiazy is in hongerstaking in de Adra gevangenis in Damascus

 

Amjad Baiazy, een Syrische burger die sinds 2007 in het Verenigd Koninkrijk woont, is in hongerstaking sinds 25 juni 2011. Hij is een van de 15 politieke gevangen in de Adra gevangenis die in hongerstaking zijn gegaan als protest tegen hun voortdurende detentie, ondanks de herhaalde beloftes van een amnestie door president al-Assad. De hongerstakers zijn gearresteerd zonder aanklacht en zijn langdurig verhoord en ondervraagd door de veiligheiddiensten, op verschillende plaatsen in Syrië. De meesten zijn hierbij gemarteld.

Onze vriend Amjad Baiazy is op twaalf mei gearresteerd op het vliegveld van Damascus en werd incommunicado gevangen gehouden door de Syrische veiligheidsdienst. Op 27 mei hebben wij, de vrienden van Amjad, een persverklaring uitgebracht waarin we internationale steun zochten voor zijn vrijlating. Na een aantal weken detentie zonder aanklacht is hij uiteindelijk beschuldigd van het “betrokken zijn bij activiteiten voor het steunen van de Syrische oppositie”.

Amjad, die in gevangenschap 30 werd, behaalde een bachelors degree Engelse literatuur op de Universiteit van Damascus. Hij vertrok daarna naar het Verenigd koninkrijk waar hij sindsdien woont en van waaruit  hij werkt. Hij kreeg een beurs van het Britse ministerie van Buitenlandse zaken en behaalde zijn master op de City University in Londen. Na afronding van zijn studie werkte Amjad als consultant en onderzoeker interculturele dialoog, gender verhoudingen en natuurbescherming. Hij heeft voor een aantal onderwijsinstellingen in Europa onderzoek gedaan. Hij heeft daarnaast gewerkt voor Artsen zonder Grenzen in Syrië. Hij is een voormalige vrijwilliger en lid van de Young Professionals Foundation.

Als vrienden van Amjad kunnen we persoonlijk bevestigen dat Amjad er altijd naar heeft gestreefd om bruggen te bouwen tussen jongeren in Syrie, het Midden-Oosten en Europa. Hij staat bekend om zijn betrokkenheid in het sociale en culturele leven van het prestigieuze Goodenough College in Londen. Wij vinden zijn arrestatie illegaal, zijn detentie ongegrond en gebaseerd op gefabriceerde beschuldigingen.

Als vrienden van Amjad hebben we een facebook groep (http://tinyurl.com/3f2hru8) en een online petitie (www.thepetitionsite.com/3/free-amjad-baiazy )opgezet om op te roepen tot zijn vrijlating.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s