De Arabische Lente @ Checkpoint Cinema

Voor de Nacht van de Vrede op 21 september in Utrecht hebben we een fantastisch programma samengesteld. Vanaf 20.00 start Checkpoint Cinema: een soort “Zomergasten meets DWDD” over de Arabische Lente. 

In Checkpoint Cinema laten activisten, artiesten en filmmakers je beelden, films en clips zien die hen bewegen. Ze nemen je mee op reis naar hun werelden die opgeschud worden door de Arabische revoluties. 

Zojuist heeft Khaled Abol Naga, de Egyptische “George Clooney”, acteur, activist en filmmaker bevestigd dat hij komt optreden. Hij heeft vele internationale filmprijzen in de wacht gesleept, o.a. met Heliopolis (2009) en de revolutionaire film Microphone (2010),  over de artistieke, politieke en muzikale undergound in Alexandrie.

Khaled werd een van de “gezichten” van de Egyptische revolutie en speelde een cruciale rol in het duiden en promoten van de “25 januari beweging” aan de buitenwereld. De premiere van zijn  meesterwerk Microphone in Cairo viel in het water omdat Khaled en zijn vrienden en collega’s meestreden op het Tahrirplein. Zijn thema op checkpoint cinema is: “The power of the people vs the people in power”.

Maar ook de andere gasten mogen er wezen. Maartje Nevejan, filmmaakster van de bestseller “Couscous en Cola” legt aan de hand van filmklassiekers als 12 angry men een link tussen haar inspiratie en actieverleden in de jaren tachtig in Amsterdam en de jongeren nu in de Arabische wereld.

De Palestijnse Hip Hop frontman Stormtrap, mede-oprichter van Ramallah Underground, geeft een spetterend concert voor hij je meeneemt in een crash-course muziek & verzet. Van Fairuz via KRS-One en de duizelingwekkende film La -Haine  naar el-General en rapster Shadia Mansour.

Checkpoint cinema wordt gehost door Teun van de Keuken (Tony’s Chocoloneley en de Keuringsdienst van Waarde)

Voor meer info over het programma en de Nacht van de Vrede: check www.nachtvandevrede.nl

 

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Arabische Wereld, Nassama. Bookmark de permalink .

3 reacties op De Arabische Lente @ Checkpoint Cinema

 1. Pingback: Een jaar na de revolutie in Egypte | Nassama نسمة

 2. Miriam zegt:

  Ziet er fantastisch uit Evert Jan! Groet, Miriam

  • Corrie van der Hart zegt:

   Hierbij nog een suggestie.
   http://www.informationclearinghouse.info/article29165.htm “Thears of Gaza’ by Vibeke Lokkeberg is a documentary film that should be watched by every American, to see how Israel spends our taxes. Every European should watch it, to see the true face of Israel. It should be viewed by every Arab, to renew our resolve not to allow a racist nation to wipe Palestine and her children from the map and from history.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s