President Saleh is terug: betekent dit oorlog?

 Na maanden lange stagnatie in het conflict tussen de demonstranten en het regime van president Ali Abdullah Saleh dreigt de confrontatie te eindigen in een volledig bloedbad.

Afgelopen week begonnen sinds een lange tijd gewapende elite troepen onder leiding van de Republikeinse Garde van de presidents zoon Ahmed Ali Abdullah Saleh en aanhangers van de president op  de demonstrerende menigte te beschieten.  De demonstranten waren op zondag een grote mars begonnen en werden met mortieren en kogels bestookt. Desontdanks trokken op maandag de demonstranten richting het presidentiële paleis waarop zware confrontaties volgden.

President Ali Abdullah Saleh was drie maanden daarvoor ernstig verwond geraakt bij een bom aanslag in de moskee van zijn paleis. Een aantal ministers vonden daarbij de dood. Alle ernstig gewonden van de regering werden naar Saudi Arabie gevlogen om  medische zorg te krijgen.  President Saleh, ernstig verbrand en verwond door rondvliegende scherven was drie maanden lang met vrouw en aantal familieleden in Saudi Arabie.  Een aantal van zijn zonen bleven echter achter, die op bloedige manier grote demonstraties in Taiz en andere steden probeerden te onderdrukken.  President Saleh beloofde keer op keer terug te zullen keren naar Jemen.

Afgelopen zondag escaleerde het geweld in Sanaa plotseling.  Verwachtingen waren dat de zoon van de president mogelijk een gewapende strijd met generaal Ali Mohsen en sjeik Hamid Al Ahmar proberen te ontlokken om daarmee de vreedzame protesten in diskrediet te brengen. Hoewel er schermutselingen plaatsvonden tussen deze gewapende groeperingen proberen de gewone burgers hun ongewapende protest marsen vol te houden.  Inmiddels zijn 100 burgers doodgeschoten of gewond geraakt door inslaande granaten en afweer geschut op het kampement bij de universiteit.

Vandaag brak het nieuws, president Ali Abdullah Saleh is weer teruggekeerd uit Saudi Arabie. Hoewel de internationale gemeenschap veel druk op hem uitoefende heeft hij tot drie maal toe zich steeds weer terug getrokken uit langdurig onderhandelde overeenkomst met de oppositie. Na 33 jaar aan de macht te zijn geweest lijkt hij niet van zin om zijn macht los te laten.  Voordat hij gewond raakte bij de bom aanslag op zijn leven zwoer hij dat hij Jemen zou achterlaten zoals hij het gevonden had. Zijn zonen zaaiden de afgelopen maanden alleen maar dood en verderf. Met zijn terugkomst uit Saudi  Arabie lijkt Saleh alleen maar woord bij daad te willen voegen.  Of wil hij toch onderhandelen zoals sommige analisten beweren? Eerdere beloftes door Saleh werden immers altijd  door hemzelf  weer gebroken.

Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat de internationale gemeenschap het conflict in Jemen al jaren zo laat door sudderen en escaleren.  Natuurlijk hebben we het nu druk met de Arabische Lente en wat er zich elders in het Midden Oosten afspeelt. Toch zal een volledige burgeroorlog in Jemen  een enorme impact hebben op de stabiliteit van de Golf regio en zal leiden tot een Afghanistanisering van het land met alle niet te onderschatten gevolgen vandien.

 De Jemenitische demonstranten hebben aangekondigd vanmiddag te zullen demonstreren tegen Saleh’s terugkomst. Ze lijken  weer terug bij af te zijn. Arme mensen… niemand lijkt zich echt om het  lot van de gewone man in Jemen te  bekommeren. De Amerikanen niet, de Europeanen niet, de Golfstaten niet… president Saleh en zijn zonen al helemaal  niet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Jemen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s