Internationale samenwerking

In de Memorie van Toelichting bij de begroting van Buitenlandse Zaken onderstreept Minister Rosenthal het belang van internationale samenwerking. Internationaal samenwerken is zelfs uitgangspunt van beleid. (pag. 12). Als leek denk je dan al snel dat de minister in de eerste plaats samenwerking met Europa bedoeld. Maar dat is een te snelle conclusie. Samenwerken in Europa is nodig maar als het gaat om de opstelling van Europa ten aanzien van Israel of de Palestijnse gebieden lijkt deze minister meer heil te verwachten van onenigheid.

Nederland is tegen VN lidmaatschap van de Palestijnse staat. Eerst moeten de Palestijnen toestemming van Irael krijgen, middels onderhandelingen, alvorens Nederland een Palestijnse staat als VN lid zal accepteren. Ieder aandringen op een gezamenlijke Europes positie, onder andere in het Nederlandse parlement, heeft deze regering verworpen.

Een poging om tot een gezamenlijke Europese verklaring te komen over de mensenrechten situatie in Israel en in de Palestijnse gebieden sneuvelde door direct ingrijpen van minister Rosenthal.  De gezamenlijke verklaring was gericht op de mensenrechten commissie van de VN. Deze commissie wordt gezien als tamelijk ‘biased’ ten aanzien van Israel. Grote mensenrechtenschenders in de Arabische wereld en elders probeerden en proberen in deze commissie hun eigen mensenrechtenschendingen onder het tapijt te vegen door hoog van de toren te blazen over Israelische mensenrechtenschendingen. De verhouding van het aantal resoluties over Israel in vergelijking met resoluties over andere notoire en zware mensenrechtenschenders is totaal zoek.  Dat de Nederlandse regering en andere Europese regeringen dat proberen tegen te gaan lijkt me wijs beleid. Dat de landen van de Europese Unie  daartoe samen een verklaring willen opstellen over de mensenrechtenschendingen in  Israel en de Palestijnse gebieden lijkt me een goede strategie. Mijn klomp breekt echter als ik in  ‘Der Spiegel’ lees dat Minister Rosenthal eist dat niet alleen verwijzingen naar arrestatie van vreedzame demonstranten en het omver buldozeren van Palestijnse huizen in de Westbank en Oost-Jeruzalem moeten worden geschrapt maar zelfs een verwijzing naar een twee-staten-oplossing.  Arrestaties zelfs van vreedzame demonstranten hoeft geen mensenrechtenschending te zijn, het omverbuldozeren van  Palestijnse huizen baseert zich op Israelisch recht, hoewel duidelijk is dat dat recht wordt uitgeoefend in onwettige omstandigheden van een bezetting en een annexatie. Maar over een twee staten oplossing was de internationale politiek het toch eens! Met wie werkt de Nederlandse regering op dit punt internationaal samen?

Advertenties

Over Jannie Kuik

Ik werk bij PAX als lid van het Midden Oosten team.
Dit bericht werd geplaatst in Bezette Palestijnse Gebieden, Israel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s