Syrische mensenrechtenactiviste Razan Zeitouneh wint de Anna Politkovskaya award

Op 7 oktober was het vijf jaar geleden dat de Russische mensenrechtenactiviste Anna Politkovskaya werd vermoord. In nagedachtenis aan haar wordt elk jaar de Anna Politkovskaya Award uitgereikt aan een mensenrechtenaciviste uit een conflictgebied die, net als Anna, opkomt voor slachtoffers, vaak met groot gevaar voor zichzelf. Dit jaar is de winnares de Syrische mensenrechtenactiviste Razan Zeitouneh.

Razan Zeitouneh heeft de Syrian Human Rights Information Link (SHRIL) opgericht. Sinds het begin van de opstand in maart 2011 werkt Razan keihard om informatie naar buiten te krijgen over de mensenrechtenschendingen gepleegd door de Syrische autoriteiten. Ze zit al maanden ondergedoken, maar blijft de internationale media te woord staan over wat er in Syrie aan de hand is. Haar man Wael Hamadeh werd in het voorjaar gearresteerd om druk op Razan uit te oefenen zichzelf aan te geven.

Ter acceptatie van de award, schreef Razan een indrukwekkende open brief aan Anna Politkovskaya. Deze is hier te lezen (Engels). Nassama publiceerde eerder een artikel van Razan over de geweldloze revolutie “Een revolutie is niet genoeg”.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s