De Andere (kant van de) Wereld: Syrie Deel 2

De hele maand oktober houd ik voor het Ikon-programma De Andere Wereld een dagboek bij. Hier volgt het dagboek dat op zondag 9 oktober is uitgezonden:

 

Zondag 2 oktober

Vandaag presenteert de Syrische Nationale Raad zich. Deze raad, waarin de belangrijkste oppositiegroepen vertegenwoordigd zijn, heeft tot doel het regime van Bashar al-Assad omver te werpen en van Syrie een democratische, civiele staat te maken. Voorzitter Burhan Ghalioun, een bekende Syrische academicus die in Frankrijk woont, benadrukt nog eens dat hun weg een geweldloze weg is. De Raad wordt breed verwelkomd. Allerlei bekende persoonlijkheden en activisten haasten zich te bevestigen dat de Raad hen vertegenwoordigt. Overal in Syrie worden feest-demonstraties gehouden, waarvan we via Youtube al snel getuige mogen zijn.

 

Maandag 3 oktober 

De Franse First Lady, Carla Bruni- Sarkozy, roept op tot de vrijlating van de gevangen Syrische psychoanaliste Rafah Nashed. De 66-jarige Dr Rafah werd op 10 september gearresteerd op het vliegveld, op weg naar Parijs. Tot op heden is er geen aanklacht tegen Dr Rafah. Waarschijnlijk is ze gearresteerd in verband met haar contacten met de geweldloze jongerenactivisten van Daraya, die ook bijna allemaal gevangen zitten. Ze zit in een vrouwengevangenis en familieleden maken zich ernstige zorgen om haar gezondheid, ze heeft kanker en is hartpatient. Via een contact in Damascus hoorde ik dat ze niet geslagen of gemarteld is. Maar wel dat ze de eerste tien dagen na haar arrestatie in een cel met 40 mannen heeft gezeten. De oproep van Carla Bruni leidt tot veel aandacht voor Dr Rafah, de Franse pers staat er vol mee. Of deze aandacht ook zal helpen is echter de vraag, je weet nooit of druk nu helpt of juist tegenwerkt.

 

Dinsdag 4 oktober

De 18-jarige Zeinab al-Hosni, over wier dood in hechtenis ik vorige week versloeg, verschijnt vandaag opeens op de Syrische staats-TV en stelt dat het nieuws over haar gruwelijke dood een leugen was. Het leidt tot grote verwarring en complottheorieen. Amnesty International en Human Righs Watch hadden over haar dood gerapporteerd. Zij hebben nu iets uit te leggen. In een verklaring zeggen ze dat de kwestie laat zien dat het nodig is dat er internationale mensenrechtenwaarnemers en media worden toegelaten in Syrie. De verschijning van Zeinab roept heel veel vragen op: Is het interview met Zeinab soms opgenomen voor haar dood? Als het niet Zeinab was, wie is dan de vrouw die op zo’n gruwelijke wijze is gedood? En als Zeinab nog leeft, waarom mogen haar ouders haar niet zien, waarom wordt ze gevangengehouden? Syriers geloven dat het de zoveelste media-stunt is van het Syrische regime. Het doel zou zijn de onbetrouwbaarheid van Westerse media en mensenrechtenorganisaties aan te tonen en om de aandacht af te leiden van de moeilijke situatie waarin het regime verkeert. Ook wordt er een stemming over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad verwacht later vandaag, wel heel toevallig?

 

Woensdag 5 oktober

Teleurstelling bij de Amerikanen, in Europa en in Syrie: Rusland en China spreken hun veto uit tegen een resolutie die met VN-sancties tegen de Syrische regering dreigt. Een paar Europese landen hadden een eerdere resolutie die direkt tot sancties opriep afgezwakt, maar de Russen en Chinezen wijzen elke tekst af die op enige manier de weg naar internationaal ingrijpen open houdt. De reacties zijn fel. De Amerikaanse ambassadeur Rice noemt het een klap in het gezicht van het Syrische volk. Op demonstraties in Syrie worden Russische en Chinese vlaggen verbrand. Het is diep triest dat na bijna 4000 doden de diplomatiek zo dramatisch faalt. Het sterkt degenen in Syrie die oproepen tot gewapende opstand, de hoop dat de wereld in actie zal komen is immers verloren.

 

Donderdag 6 oktober

De oliesancties tegen Syrie hebben hun effect horen we van een bron. De olieopslagplaatsen zijn vol, Syrie krijgt de olie die Europa niet meer afneemt niet verkocht. Het bedrijf Gulfsands, waarin de neef van president al-Assad een aandeel heeft, heeft de productie in 2 weken tijd meer dan gehalveerd.

In de provincie Idlib, in het Noord-Westen van Syrie, wordt nog steeds gestreden tussen het Syrische leger en gedeserteerde soldaten. Dorpjes worden uitgekamd door het leger en veiligheidsdiensten. Ook in de stad Homs is het onrustig, er wordt geschoten met machinegeweren en overal zijn tanks en artilleriegeschut. Tegelijkertijd komen er ook videobeelden van vreedzame protesten uit zowel Idlib als Homs, elke avond weer.

 

Vrijdag 7 oktober

De protesten deze week waren heel feestelijk, sinds de aankondiging van de Syrische Nationale Raad. Zelfs de protesten waarin de Russische en Chinese veto werd veroordeeld. De vrijdagsprotesten vandaag hebben als slogan: “De Nationale  Raad vertegenwoordigt mij.” Het is duidelijk dat, ondanks al het zorgwekkende nieuws, de Raad de opstand een nieuwe boost heeft gegeven.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s