De Andere (kant van de) Wereld: Syrie deel IV

Het vierde en een-na-laatste dagboek voor het radioprogramma “De Andere Wereld”, te horen op zondagmiddag tussen 17.00 en 18.00 op radio 5 en daarna op www.deanderewereld.nl.

Zondag 16 oktober

De Arabische Liga komt vandaag bijeen voor een bijzondere sessie over Syrie. Een aantal landen pleit ervoor Syrie te schorsen uit de Liga. Voor het gebouw van de Arabische Liga in Cairo staan Syriers en andere sympathisanten te demonstreren. De beelden van de menigte die roept om actie tegen Syrie worden via internet live uitgezonden. Als verwacht valt de uitkomst van de bijeenkomst tegen. Een aantal landen, waaronder Jemen, Algerije en Libanon, blijven de Syrische regering steunen en weigeren het land te schorsen. De Liga besluit de Syrische regering en de oppositie 2 weken te geven om in dialoog te gaan.

 

Maandag 17 oktober 

Ik heb steeds meer moeite om contact te onderhouden met mensen met wie ik samenwerk. De internetverbinding is slecht en Skype doet het meestal niet. Veilige emailadressen werken het beste maar daarmee is de interactie dus beperkt.

De verdeeldheid van de internationale gemeenschap, zoals tot uitdrukking kwam in het standpunt van de Arabische Liga gisteren, wordt in Damascus duidelijk gezien als een groen licht om verder te gaan op de weg van geweld tegen de eigen burgers. Volgens de Local Coordination Committees zijn er vandaag 32 mensen gedood, waarvan 24 in Homs. Het Syrische leger blijft haar aanval op de stad Homs voortzetten. Beelden laten een spookstad zien, een oorlogsgebied. Gebouwen die beschoten zijn, niemand op straat. De winkels zijn dicht in protest. De stad ligt nu al maanden onder vuur. Toch gaat men de straat op in protest wanneer men kan, dagelijks komen er video’s van protesten naar buiten.

 

Dinsdag 18 oktober 

De Syrische veiligheidstroepen zetten hun aanvallen op Syrische steden en dorpen voort. Vandaag komen berichten binnen dat het de beurt is aan een aantal voorsteden van Damascus, zoals Harasta, Mouadamiya en Arbin. De voorsteden worden uitgekamd en er wordt massaal gearresteerd. In het centrum van de stad krijgt men door de overmacht van veiligheidsdiensten nauwelijks gelegenheid te protesteren, hoor ik van mijn contacten. Maar dat betekent niet dat men de opstand niet steunt. Steeds meer mensen proberen zich te organiseren. De opstand speelt zich af in de dichtbevolkte voorsteden van de stad, waar dagelijks protesten worden gehouden.

 

Woensdag 19 oktober 

De Syrische regering wil via demonstraties voor de president te laten zien dat ze nog altijd populair is. Vandaag wordt in dat kader een demonstratie in Aleppo, de handelsstad in het Noorden van Syrie, gehouden. In de rest van Syrie wordt de vloer aangeveegd met Aleppo omdat die stad maar niet in beweging wil komen. Sommige bewoners van Aleppo zeggen dat het komt door de overmatige aanwezigheid van veiligheidsdiensten, de repressie is te groot. Maar Syriers uit andere delen van het land wijten het aan de Aleppijnse handelsgeest, “handelaren verkopen zelfs hun bloed.” Aleppo was in de jaren ’70 en ‘80 een van de centra van de opstand van de Moslim Broeders. Brute repressie was ook toen al de oplossing. Hafez al-Assad had de stad links laten liggen. Bashar al-Assad heeft sinds zijn aantreden extra geinvesteerd in goede banden met Aleppo. Hij heeft er een paleis en heeft goede banden aangelegd met de koopmannen van Aleppo.

 

Donderdag 20 oktober

Als uitsmijter van de week komt het nieuws dat de Libische president Qadhafi is gedood en Libie haar bevrijding viert. Feestvierende Libiers op de nieuwszenders, opgelucht dat ze eindelijk verlost zijn van hun onderdrukker. Ze durven weer te dromen van een toekomst voor hun kinderen, zegt een man.  Maar de beelden van het bebloede lijk op TV drukken ons ook met onze neus op de harde waarheid. De Arabische revoluties, die begonnen met de geweldloze, snelle revoluties met een hoog romantiekgehalte in Tunesie en Egypte, zijn in andere landen uitgelopen op een bloedige strijd op leven en dood tussen de tiran en de onderworpenen. Revolutionairen in Jemen zeggen: “We zijn blij voor Libie maar we houden vast aan het geweldloze karakter van onze revolutie.” Ook in Syrie houden de opstandelingen vooralsnog vast aan de geweldloze weg. Bij de festiviteiten in de Libische stad Benghazi wordt gezongen: “Bashar, jij bent de volgende!”

 

Vrijdag 21 oktober

Vandaag zullen de protesten in Syrie weer uitbundig zijn. De bevrijding van Libie wordt zeker ook in Syrie gevierd. De Arabische Liga krijgt haar verantwoordelijkheid onder de neus gewreven, de protesten zijn deze week opgedragen aan “De martelaren van het Arabische getreuzel.” In Rastan, de stad waarover het Syrische leger een paar weken geleden de overwinning had geclaimd na een strijd met gedeserteerde soldaten, wordt weer gedemonstreerd. Het illustreert de zinloosheid van de repressie en al het geweld. Voor de Syriers is er geen weg meer terug.

 

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Andere (kant van de) Wereld: Syrie deel IV

  1. Han Raeijmaekers zegt:

    Marjolein,

    had je mijn e-mail ontvangen over 1 november en mogelijk een andere datum + wat woorden – zinen over jezelf?

    Groet, Han 0630565296

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s