De Andere (kant van de) Wereld: Syrie deel 5

Dit is het laatste dagboek in een serie van 5 voor het programma De Andere Wereld van de Ikon. het is zondag 3o oktober om tussen 17.00 en 18.00 te horen op radio 5 of daarna op de website

 

Zondag 23 oktober

Ik bekijk de video van de begrafenisstoet van Mohammed en Ali Nammous, twee broers uit Madaya, een voorstad van Damascus. De politie viel hun huis binnen om de 21-jarige Mohammed te arresteren en schoot 5 kogels in zijn been. Toen zijn 19-jarige broer Ali hem probeerde te helpen schoten ze hem dood. Daarna namen ze Mohammed mee voor ondervragingen en doodden ook hem.  

In de provincie Deraa, in het Zuiden van Syrie, is men een algehele staking begonnen. Verschillende dorpen doen mee.

 

Maandag 24 oktober

Als ik een van de Syriers met wie ik samenwerk vraag hoe het gaat, zegt hij: “We wachten op Godot.” Hij vreest dat hij wacht op iets dat niet gaat komen. Al 7 maanden proberen Syriers met vreedzame protesten het regime van de familie al-Assad ten val te brengen. Maar die weten zich staande te houden en weigeren aan macht in te leveren. Daarmee is een patstelling ontstaan en de meningen zijn verdeeld over hoe die te doorbreken. Men heeft inmiddels nog maar weinig vertrouwen dat de internationale gemeenschap serieus in actie komt en haar verdeeldheid overwint. De stemmen die roepen om een gewapende opstand worden steeds luider. Het aantal aanvallen op Syrische troepen door het Free Syrian Army, het leger van gedeserteerde soldaten, neemt toe. Anderen hopen toch de geweldloze protesten aan een momentum te helpen zodat ze toch een verschil gaan maken.

 

Dinsdag 25 oktober

Er verschijnt een video van een pop in een maatpak met het hoofd van president Bashar al-Assad die is opgehangen aan een viaduct bij Kafr Souseh in Damascus. Dergelijke anonieme symbolische acties gebeuren veel. Laatst hadden activisten rode kleurstof in een paar fonteinen gedaan op centrale verkeerspleinen, zodat het leek alsof ze met bloed gevuld waren. De Syrische revolutie is er een van experimenteren met en uitvinden van allerlei nieuwe actiemethoden. Zo ging men om ingrijpen van de veiligheidsdiensten te voorkomen ’s nachts en kort demonstreren in plaats van na het middaggebed. En demonstranten gingen in Damascus in witte kleding rondlopen, maar niet als groep.  Elders kleedden demonstranten zich in lijkwaden om te laten zien dat ze niet bang te maken zijn. Sinds de scholen weer begonnen zijn gaan schoolkinderen dagelijks in protest de straat op. Gelukkig wordt bijna alles gedocumenteerd via mobiele telefoons. Er zou een documentaire gemaakt moeten worden over alle creatieve, geweldloze actiemethoden die bij de Syrische opstand zijn ingezet.

 

Woensdag 26 oktober

Vandaag komt er en delegatie van de Arabische Liga naar Damascus. De oppositie voert de druk inmiddels op door in navolging van Deraa tot een landelijke algehele staking op te roepen. Volgens activisten wordt er op 55 plaatsen gestaakt. Een video toont de lichamen van twee broers uit Homs, Mohammed en Said Maddiha, die zijn gedood omdat ze meededen aan de staking. Veiligheidstroepen dwongen hen hun winkel open te doen en schoten ze toen dood. De Local Coordination Committees berichten dat er vandaag 15 mensen zijn gedood, waarvan 10 in Homs en waaronder 2 kinderen. Toch komt de premier van Qatar, de leider van de delegatie van de Arabische Liga, optimistisch uit de bespreking met president Bashar al-Assad. Het gesprek was “vriendschappelijk en eerlijk” volgens hem, en Syrie zoekt een oplossing. Activisten reageren spottend dat die “oplossing” al meer dan 3000 mensenlevens heeft gekost.

 

Donderdag 27 oktober

Media melden vandaag dat Syrie landmijnen heft gelegd langs de grens met Noord-Libanon. Het bericht lijkt vanuit 1 bron te komen, via mensenrechtenorganisaties in Libanon proberen we aan meer informatie te komen. Het gaat om een gebied waar veel gesmokkeld wordt en de mijnen zouden wapensmokkel moeten voorkomen. Vroeger ging de wapensmokkel vooral van Syrie richting Libanon, maar de laatste tijd is het andersom. De prijs van wapens op de Libanese zwarte markt schijnt enorm te zijn gestegen door de hoge vraag. Syrie is zich aan het bewapenen.

 

Vrijdag 28 oktober

De demonstraties vandaag roepen op tot een no-fly zone. De roep om internationale interventie lijkt menens te worden nu het bloedvergieten van burgers maar door gaat en er geen uitzicht is op een politieke doorbraak. Nu de NAVO-operatie in Libie klaar is, komen er ook vanuit de VS meer stemmen die een vergelijkbare actie in Syrie bepleiten. Maar de situatie in Syrie is wel heel anders dan die in Libie. Syrie is veel dichter bevolkt, de bevolking is diverser, de grenzen zijn grilliger en met meer verschillende landen. Turkije gaf deze week ook weer aan geen chaos of onderdrukking in Syrie toe te laten. Als de Turkse interne veiligheid in het gedrang komt is de kans dat Turkije militair in actie komt groot. We glijden langzaam af naar een oorlog, vrees ik.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s