Gastblog Wilbert van der Zeijden: Iran vreest geen sancties

”Een extra pakket sancties – hoe slim ingezet ook – gaat niet helpen. Wat wel helpt, is om het diplomatieke onderhandelingstraject vol te steunen dat moet leiden tot een massavernietigingswapenvrije regio. En dat appelleert aan álle landen in het Midden Oosten.” Dat zegt Wilbert van der Zeijden, onderzoeker bij het programma Nucleaire Ontwapening van IKV Pax Christi, in reactie op een artikel van het VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke  in een Mootzdebat

Diep inademen, even vasthouden, en vervolgens diep uitademen. Dan verder praten. Om Iran ervan te overtuigen geen kernwapen te bouwen, is dit precies wat we moeten doen, zoals de Russen vorige week al vaderlijk voorstelden. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is echter van plan deze week bij de EU en de VN aan te dringen op zware aanvullende sancties tegen Iran, naar aanleiding van het vorige week verschenen rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Niet alleen is de oproep tot meer sancties zwak onderbouwd, er is ook geen enkele reden om te geloven dat deze werkelijk Iran van een kernwapen af zullen houden. De enige manier om dat écht te voorkomen is de zorgen van Iran over haar eigen veiligheid serieus nemen.

In het Kamerdebat van afgelopen woensdag over het IAEA-rapport bleek dat vrijwel alle partijen vinden dat er opgetreden moet worden tegen Iran, om te beginnen met zware sancties. In dat debat bleek echter dat politici het sanctiemiddel niet inzetten als weloverwogen instrument, maar uit frustratie over de eigen onmacht: We maken ons zorgen over Iran, we willen er iets aan doen maar kunnen niet echt iets. Dus dan nog maar wat sancties, ondanks het feit dat het rapport niet zegt dat Iran momenteel bewezen werkt aan een kernwapen.

Erger is het dat – als Iran inderdaad in het geniep aan een kernwapen werkt – volstrekt onaannemelijk is dat Iran door deze sancties daarvan zal afzien. De huidige Iraanse regering heeft alle reden te geloven dat de vijandige houding van Israël, de VS en Europa niet ophoudt, met of zonder kernbom.

Als we willen voorkomen dat Iran een bom ontwikkelt, is het nodig dat we voor een geïntegreerde benadering durven kiezen voor het Midden Oosten. Ontwapening is een kwestie van geven en nemen. Iran mag geen kernwapen bouwen, maar Iran mag ook verlangen van haar buurlanden dat ze serieus kijken naar de zorgen die Iran heeft. Iran is met recht bezorgd over de aanwezigheid van Amerikaanse en andere vijandige militaire aanwezigheid in de regio die het afgelopen decennium gigantisch is gegroeid. De VS heeft momenteel troepen in op één na alle buurlanden van Iran. Iran is met recht bezorgd over de Amerikaanse vloot voor haar kust, over het computervirus Stuxnet dat werd ingezet tegen legitieme Iraanse nucleaire faciliteiten. Iran is met recht bezorgd over Amerikaanse kernwapens in Turkije, over de destabiliserende werking van de bezetting van haar buurlanden Irak en Afghanistan, over de gigantische opbouw van wapentuig in de Golfstaten, over de slecht beheerde kernwapens van fragiel buurland Pakistan, en over de kernwapens van Israël.

In de regio heeft Israël kernwapens die niet onder controle staan van het IAEA omdat Israël het non-proliferatieverdrag (NPV) niet heeft getekend. Dan zijn er de Pakistaanse kernwapens die tegenwoordig in gewone bussen door het land worden gereden om te voorkomen dat wij weten waar ze zijn. Ook Pakistan is geen lid van het NPV. Dan zijn er de Amerikaanse kernwapens in Turkije. Het zou vreselijk zijn als Iran een kernwapenstaat wordt, vooral ook omdat het een reden is voor nog eens wat staten om opnieuw te overwegen kernwapens te ontwikkelen. Op deze manier komen we er nooit. Het is echter alleen te doorbreken door vol in te zetten op een regionaal proces om ervoor te zorgen dat geen enkel land in de regio nog beschikt over massavernietigingswapens. Israël moet dan haar kernwapenarsenaal opgeven en toetreden tot het NPV. Iran staat er wat dat betreft een stuk beter voor: Iran hoeft alleen maar af te zien van het (verder) ontwikkelen van zo’n wapen.

Het proces om tot een massavernietigingswapenvrij Midden Oosten te komen is al ingezet en wordt in woord ook door onze regering ondersteund. In 2012 volgt de eerste serieuze poging om alle betrokken staten aan tafel te krijgen. Het is te hopen dat de benadering die Minister Rosenthal nu kiest, er tegen die tijd niet voor heeft gezorgd dat Iran zich verder heeft ingegraven.

Een extra pakket sancties – hoe slim ingezet ook – gaat niet helpen. Wat wel helpt, is om het diplomatieke onderhandelingstraject vol te steunen dat moet leiden tot een massavernietigingswapenvrije regio. En dat appelleert aan álle landen in het Midden Oosten.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Gastblog, Nassama. Bookmark de permalink .

5 reacties op Gastblog Wilbert van der Zeijden: Iran vreest geen sancties

 1. Paul Lookman zegt:

  Vooreerst een dikke proficiat voor het feit dat u als propagandamachine er in Nederland en België voortdurend in slaagt uw reacties geplaatst te krijgen op allerlei websites, zelfs tot de kleinste weblog toe. U leeft in een bijzonder gastvrije omgeving. Ik krijg mijn reacties niet geplaatst op Israëlische websites. Want Israel houdt niet van kritiek. Die wordt onmiddellijk afgedaan als afkomstig van “Israel-haters”, sterker nog, krijgt het etiket “anti-semitisme”.

  Israel gaat de dialoog niet aan. Met niemand. En kwam daar tot voor kort mee weg. Maar de situatie is aan het kantelen.

  Nu over het inhoudelijke. In uw reactie onderschat u toch wel het lezerspubliek van IKV Pax Christi. Dat zijn toch geen onnozelaars die men overtuigt door een inhoudelijke opmerking te beantwoorden met een eenvoudige verwijzing naar Wikipedia, waarvan u dan ook niet eens de link aanreikt. Komaan, LN, herpak u!

 2. Paul Lookman zegt:

  Zoals gebruikelijk is de Israëlische Lobby er met spreekbuis Likoed Nederland (LN) overal als de kippen bij om haar zegje te doen. Maar overtuigen doet ze nooit. Het lijkt wel een machine die op de artikelen reageert. Die trekt het blik leuzen open en spuit machinaal enkele die het best aansluiten op de strekking van het artikel. Een achterhaald concept dat de meesten nu wel doorzien. Want als LN in het debat de duimschroeven wordt aangelegd reageert zij nooit.

  Nog maar weer eens een poging dan.

  De aanval van de Libanese militante politieke partij Hezbolla was een poging om vier Libanezen die al bijna twee jaar in Israel werden vastgehouden, vrij te krijgen. Over de vrijlating van de vier was tussen partijen uitvoerig onderhandeld en een akkoord bereikt. Toen Israel zich niet aan de afspraken hield was geweld de enige optie. Hezbollah nam enkele Israëlische soldaten gevangen en verklaarde dat die niet door Israëlisch militair geweld zouden worden vrijgelaten, maar enkel via onderhandelingen en tegen uitruil van de Libanezen.

  En wat Iran betreft: dat land heeft de afgelopen 200 jaar geen enkele aanvalsoorlog gevoerd.

  LN: u spreekt over de agressieve bedoelingen van Iran in de regio. Heeft u nog andere bronnen om uw verklaring te staven?

  • @Lookman

   Zoals Wikipedia schrijft: “Het gewapende conflict begon op woensdag 12 juli 2006 toen strijders van de Libanese Hezbollah-militie Israëlisch grondgebied binnendrongen en een Israëlische grenspost aanvielen.”

   Laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Pure agressie, geregisseerd door Iran.

 3. Louis G.L. Hofman zegt:

  Twee navolgende artikelen lijken mij interessant/relevant:

  • If you lived in Iran, wouldn’t you want the nuclear bomb?
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/nov/17/iran-want-nuclear-bomb?fb=native&CMP=FBCNETTXT9038

  • Israel’s imaginary war with Iran and others
  http://www.todayszaman.com/columnistDetail_getNewsById.action?newsId=263297

  Ben het helemaal eens dat sancties niet zullen helpen. Kijk maar naar bijna 50 jaar sancties t.a.v. Cuba of de sancties m.b.t. Noord-Korea en Iraq. Hebben geen enkel effect gehad. Tevens, zou de houding van de Arabische landen t.o.v. Israel er mee te maken kunnen hebben dat niets er op wijst dat Israel serieus aan een oplossing van de conflicten met haar buurlanden werkt. Deze juist regelmatig laat escaleren door haar (de staat Israel) gedrag?

 4. Iran is een dictatuur die altijd gelogen heeft over haar kernwapgenprogramma en inspecties ontdoken.
  Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het dat niet zal blijven doen.

  Dat komt voort uit de agressieve bedoelingen van Iran in de regio, wat blijvoorbeeld blijkt uit de aanval zonder enige aanleiding op Israel in 2006 door Hezbollah, dat zijn wapens en opdrachten uit Iran krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s