Een advies van de mukhabarat

Wat doe je als de mukhabarat (geheime dienst) je per telefoon ‘adviseert’ om de geplande training met twintig jonge Arabische activisten in Amman te cancelen? Dan zit er weinig anders op dan dat dan ook maar te doen. Een ‘advies’ van de mukhabarat bestaat niet. Dat is een bevel.

Even daarvoor het kregen we het bericht dat drie Egyptische deelnemers op het vliegveld werden verhoord, en dat ze gedeporteerd zouden worden. Kort daarna hetzelfde nieuws over een Marokkaanse jongere die op de weg terug, op een tussenstop in Istanboel, een woedend mailtje stuurde over zijn behandeling. Ook het hotel waar we de training zouden houden was al bezocht en kreeg het verbod ons te faciliteren.

Wat doe je dan? Proberen te redden wat er te redden valt: mensen die inmiddels binnen zijn opvangen en op een veilige plaats overleggen over plan B. Maar als eerste iedereen waarschuwen: tickets cancelen en omboeken. Het laatste wat we willen is mensen in gevaar brengen. Behalve een onplezierige behandeling op het vliegveld in Amman kunnen ze na hun deportatie ook problemen thuis verwachten.

De training is onderdeel van het project: 7erak.org en nog nooit hebben we de afgelopen jaren problemen gehad met de Jordaniers. 7erak (spreek uit als herak) betekent beweging en is een website waar jonge beginnende activisten uit het Midden Oosten en Noord- Afrika hun projectidee kunnen pitchen om  steun en hulp van donoren en supporters te organiseren.

In de slipstream daarvan organiseren we trainingen over digi-activisme, internetveiligheid en het bedenken en ontwikkelen en uitvoeren van kleinschalige projectideeen op het gebied van sociaal en politiek jongerenactivisme. Een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten, vriendschappen te sluiten en samen te werken.

In de loop van de tijd hebben we een stevig netwerk opgebouwd en samengewerkt met activisten en bloggers die nu zo’n belangrijke rol spelen in de revoluties in de landen in het Midden-Oosten en Noord Afrika.

Op de meeting  in Amman, met jongeren uit Yemen, Syrie, Marokko, Egypte, Jordanie en Palestina zouden we de puntjes op de i zetten. Website afmaken, lancering voorbereiden en vooral een fantastische training (kostenloos) door Egyptische professionals van Media House in het maken, editen en publiceren van video’s met je mobiele telefoon.

Dat gaat nu dus even niet door. We zullen trainingen in het vervolg elders moeten houden vrees ik. Jammer van de kosten die we gemaakt hebben, maar gelukkig zijn alle deelnemers niet echt in de problemen geraakt.

Het ‘goede nieuws’ is dat we blijkbaar interessant genoeg gevonden worden, relevant zijn. Niet alleen voor de jonge activsisten waar we al jaren mee samen werken , maar nu blijkbaar ook voor de Jordaanse geheime dienst.

Ze zullen het ons vast wel gaan uitleggen als we deze week een ‘uitnodiging’  krijgen om even bij te praten 😉

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Arabische Wereld, Jordanie, Nassama. Bookmark de permalink .

6 reacties op Een advies van de mukhabarat

  1. robin zegt:

    Maar misschien niet heel handig om een conferentie te organiseren in een land die elke jongeren media activiteit in de gaten houdt en niet gediend is van reuring in hun binnenlandse aangelegenheden.

    • Beste Robin, ik zie je punt. En ik kan het ergens ook wel begrijpen als je kijkt naar de enorme spanningen in de regio en in Jordanie zelf. Maar we werken echter al drie jaar aan dit project en we doen veel in Amman. Nog nooit problemen gehad. Daarbij komt dat de koning, naar buiten toe, Jordanie presenteert als een vrij land en een voorstander is van jongerenparticipatie. Maar dat heeft dus z’n grenzen.

  2. erik zegt:

    fijn, je wordt nu echt serieus genomen! Maar toch vervelend dat het gebeurd.

  3. well, inderdaad, vul maar in in je jaarrapportage over 2011: 1 conferentie niet georganiseerd op aandringen van de mukhabarat. Als dat geen succesfactor is weet ik het niet. Wel heel fijn om te lezen dat er niemand extreem door in de problemen is geraakt. Of in ieder geval nog niet.. (fingers crossed). Succes met de nieuwe plannen!

  4. Dat is nog eens wat anders dan de enigszins gratuite conferentie van MinBuZa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s