De Andere (Kant van de) Wereld: Syrie (26 februari-2 maart 2012)

De gehele maand maart is op zondagmiddag tussen 16.00 en 17.00 op radio 5 een dagboek te horen van Marjolein Wijninckx over Syrie. Dit is het eerste deel. Het is ook te beluisteren op www.deanderewereld.nl

Zondag 26 februari

Vandaag wordt er in Syrie een referendum gehouden over aanpassingen in de grondwet. De Syrische staatsmedia presenteren het alsof de bevolking hierom staat te juichen. De andere kant van het verhaal is dat mensen op zijn minst onverschillig en anders kritisch staan tegenover de grondswetwijziging. Men weet dat het geen verschil zal uitmaken zolang het regime van Bashar al-Assad in de positie is om met volkomen willekeur wetten al dan niet toe te passen. Terwijl het referendum werd gehouden, werd de aanval op Homs onverminderd voortgezet en tientallen mensen gedood. Overal in het land worden algemene stakingen en demonstraties gehouden tegen het referendum en er wordt opgeroepen het referendum te boycotten.  In Aleppo roepen activisten op tot een “Vrijheidsreferendum” en delen spottende stembiljetten uit waarop men voor vrijheid kan stemmen.

 

Maandag 27 februari

Na bijna een jaar zie ik eindelijk Rashid* weer. Hij is voor een kort bezoek in Amman. Ik heb hem voor het laatst gezien toen ik vorig jaar, aan de vooravond van de opstand, de laatste keer in Syrie was. Hij vertelt me hoe de situatie is in de buitenwijk van Damascus waar hij woont, aan de oostkant van de stad. Deze buitensteden staan de facto niet meer onder controle van de staat. Het centrum wel, en de autoriteiten willen met alle middelen voorkomen dat ze ook daar de controle verliezen. In de buitenwijken is de bevolking aan zichzelf overgeleverd. De sociale cohesie in deze gemeenschappen is wat ze beschermt tegen criminaliteit en ongewenste indringers.

Bij Rashids huis om de hoek is een militair checkpoint, daar is een kruispunt van een toegangsweg naar het Abassidenplein in Damascus. Daar moet hij doorheen om op zijn kantoor te komen. Dat lukt meestal wel, maar soms is de weg dicht. De wijk waar Rashid woont is laatst door het leger uitgekamd. 10 dagen lang zaten ze zonder water en electriciteit. Ook de telefoonlijnen waren afgesloten, die waren pas gisteren terug. Het leger doorzocht huis na huis. De solidariteit onder de bevolking was enorm groot. Onmiddellijk was iedereen op straat, water en mazot, de dieselolie waar kachels en boilers op branden, werden eerlijk verdeeld. Jongeren kwamen brood uitdelen. Volgens Rashid verlenen veel zakenlieden achter de schermen dit soort steun aan de opstand.

 

Dinsdag 28 februari

Van een van mijn contacten hoor ik dat Homs op twee wijken na “vrij” is, niet meer onder controle van het leger staat. Ook de christelijke wijken Bustan Diwan en Hamidieh zijn “vrij”. Het geeft hem hoop, zijn grootouders woonden in Hamidieh. Maar zijn hoop staat in schril contrast tot de beelden van bombardementen en de berichten over doden die maar uit Homs blijven komen. Twee gewonde buitenlandse journalisten zijn door Syrische opstandelingen uit Homs naar Libanon gesmokkeld. Hun konvooi werd gebombardeerd. 13 Syrische activisten die bij de actie waren betrokken zijn gedood. Het is nog onduidelijk of twee andere journalisten de vlucht hebben overleefd.

 

Woensdag 29 februari

Het Syrische leger begint een grondoffensief tegen Bab Amr, de wijk in Homs die al 26 dagen wordt gebombardeerd. De beruchte Vierde Brigade van Bashar al-Assads broer Maher wordt erop afgestuurd. Journalisten melden dat ze geen contact meer kunnen krijgen met hun contacten in Bab Amr en tweets houden op. Het lijkt me dat het Syrische leger alles op alles zal zetten om Bab Amr terug te veroveren op het Vrije Syrische Leger. Als deze slag wordt verloren stort het kaartenhuis zeker in.

 

Donderdag 1 maart

En inderdaad, het Syrische leger claimt controle over Bab Amr. De strijders van het Vrije Syrische Leger zeggen zich te hebben teruggetrokken om de levens van de duizenden mensen die nog in de wijk aanwezig zijn niet in gevaar te brengen. Het legt de verantwoordelijkheid voor deze mensen bij de Syrische autoriteiten. Net als hier in Amman, is het in Syrie ijskoud deze dagen. Ooggetuigen op twitter spreken van een besneeuwde stad in vlammen. Ook komt het bericht dat de twee andere buitenlandse journalisten die in Bab Amr zaten, veilig in Libanon zijn aangekomen.

 

Vrijdag 2 maart 

Ik word wakker in een witte wereld. Sneeuwbuien dwalen over het Midden-Oosten. Toch zullen ook vandaag weer op honderden plekken in Syrie mensen de straat op gaan in protest. De afgelopen weken neemt hun aantal gestaag toe. Een van mijn Syrische vrienden noemt het “een volk in opstand zonder politiek leiderschap.” Het kost me steeds meer moeite te blijven hopen op een goede afloop.

 

 

*Om veiligheidsredenen zijn de namen van betrokkenen gefingeerd.

 

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s