De Andere (Kant van de) Wereld: Syrie (11-16 maart 2012)


Dit is het derde deel van een serie dagboeken over Syrie voor het Ikon-programma De Andere Wereld. Het wordt uitgezonden op zondagmiddag tussen 16.00 en 17.00 op radio 5 of is na afloop te beluisteren op www.deanderewereld.nl.

Zondag 11 maart 

Kofi Annan, die tegenwoordig speciaal gezant van de VN voor Syrie is, bezoekt Damascus. Hij probeert te bemiddelen tussen de Syrische regering, de oppositie en verschillende internationale betrokkenen, om een politieke oplossing te vinden voor de crisis in Syrie. Zonder resultaten verlaat hij het land. Tegen beter weten in blijf ik toch hopen op een diplomatieke oplossing.

 

Maandag 12 maart 

Het is een drukte van jewelste vandaag. Deze week is het een jaar geleden dat de Syrische opstand uitbrak. Er staan allerlei activiteiten en campagnes gepland deze week, van onszelf en van netwerken waar we bij zijn aangesloten. Tot ver in de avond ben ik bezig met het aanpassen van verklaringen en voorlichtingsteksten, het zoeken naar goed beeldmateriaal, het schrijven van een nieuwsbrief, het bekijken van nieuwe versies van campagnefilmpje en -website. Daarnaast moet ook de schoonmaker ontslagen worden die het kantoor niet goed poetst, moet mijn dochter geholpen worden bij het leren voor haar proefwerk en moet ik mijn zoontje helpen kleuren. Het is typisch zo’n dag waarop mijn vaardigheid in het multi-tasken tot het uiterste wordt getest.

 

Woensdag 14 maart 

Precies een jaar geleden zette ik mijn laatste stappen in het Syrie van voor de revolutie. Alles was anders deze laatste keer, er hing een ongekende spanning in de lucht. Collega’s, vrienden, allemaal zaten we vol hoop en adrenaline nadat de Tunesiers en de Egyptenaren zich met een geweldloze opstand van hun gehate dictators hadden ontdaan. Alles zou anders worden, ook in Syrie. Voor het eerst hoefde ik dit keer in Syrie niet in een stil hoekje achter een dichte deur over de politieke situatie te praten, dat deden we nu rustig wandelend op straat. Er waren voor de komende dagen protesten gepland in Damascus. In de beroemde Souq al-Hamidieh, de oude markt, was een protest geweest nadat iemand door de politie was mishandeld. De Minister van Binnenlandse Zaken was meteen op komen draven om de zaak te sussen. Een aantal bekende politieke gevangenen waren in hongerstaking gegaan. Het kookpunt was bijna bereikt, dat was duidelijk.

Vandaag is een spannende dag voor mij en mijn collega’s. We lanceren vandaag onze campagne “Adopteer een revolutie”. Deze campagne heeft tot doel de vreedzame protestcomite’s in Syrie moreel en financieel te steunen. Mensen kunnen geld doneren voor de aanschaf van mobiele communicatie-apperatuur, het drukken van illegale krantjes en voor de huur van schuilplekken voor de activisten. De website waarop men kan doneren wordt op een bijeenkomst in Amsterdam gepresenteerd in aanwezigheid van gasten uit Syrie en Tweede Kamerleden. De kamerleden adopteren een  protestcomite, zie ik via Twitter.

Donderdag 15 maart 

Ik neem een uurtje de tijd om de uitgelekte emails van de Assads te lezen die gisteren door de Britse krant The Guardian zijn gepubliceerd. Hackers hebben maandenlang twee emailaccounts gevolgd wat volgens hen de prive-adressen van Bashar en Asma al-Assad waren. We komen te weten dat Asma al-Assad dure merkartikelen uit Europa laat overkomen, dat de familie Harry Potter-films kijkt en een fonduestel aanschaft. Maar ook dat Bashar al-Assad hervormingen “rotzooi” noemt, dat Asma al-Assad een vluchtroute naar Qatar kreeg aangeboden en dat de president op de hoogte was van de aanwezigheid van journalisten in de wijk Bab Amr. Deze wijk zou zwaar gebombardeerd worden, twee buitenlandse journalisten kwamen daarbij om. Het is schokkend om te zien hoe deze mensen in een luchtbel leven; Louboutain-schoenen kopen terwijl hun volk crepeert; grapjes maken over wat er aan de hand is. Het heeft iets heel zieks. Tegelijkertijd zien we hoe het gewone mensen zijn, die van hun gezin en familie houden. Voelen ze zich dan echt nergens verantwoordelijk voor?

Aleppo, de tweede stad van Syrie, is inmiddels volop deel van de opstand geworden. Aanvankelijk was het in Aleppo rustig gebleven. Bashar al-Assad had sinds zijn aantreden flink geinvesteerd in goede banden met Aleppo, in het bijzonder de zakenelite. Ook was de aanwezigheid van veiligheidsdiensten ongekend, waardoor het heel moeilijk was protesten te organiseren. Inmiddels is ook Aleppo niet meer te houden. Advocaten hielden gisteren een demonstratie bij het gerechtshof. Ook op de universiteit waren er demonstraties. Er is op demonstranten geschoten. Vandaag demonstreert men in de beroemde Omayyadenmoskee.

Vrijdag 16 maart 

Een jaar lang al gaat het Syrische volk elke vrijdag de straat op in een roep om vrijheid en waardigheid. Uit wanhoop roept men vandaag om internationale interventie. De noodzaak om de vreedzame opstand van dit volk te steunen is groter dan ooit. Het is een revolutie die kan, maar niet mag mislukken.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Andere (Kant van de) Wereld: Syrie (11-16 maart 2012)

  1. likoednederland zegt:

    De VN heeft krankzinnig veel boter op haar hoofd.

    Het zou bijna niet gaan verbazen als zou blijken dat Annan daar was om een VN mensenrechtenprijs naar Assad te vernoemen. Die had de VN immers ook voor Khadaffi.
    En vorige week mocht Syrie bij een stemming ‘gewoon’ aanblijven als lid van het UNESCO Mensenrechtencomite, met 35 tegen 8 stemmen.
    Waarom? Omdat (islamitische) dictaturen het VN beleid bepalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s