Syrie Dagboek De Andere (Kant van de) Wereld

Vanmiddag tussen 4 en 5 is dit dagboek te beluisteren op radio 5 bij de Ikon. Daarna is het ook op de website te beluisteren www.deanderewereld.nl.

Zondag 18 maart 

Ik bekijk de beelden uit Raqqa, een stad in het Noorden van Syrie. Gisteren werd daar de begrafenis gehouden voor een demonstrant die vrijdag werd doodgeschoten. Veiligheidstroepen openen het vuur op de begrafenisstoet en doden tien mensen. Terwijl er wordt geschoten blijft een heel aantal demonstranten doorgaan met het roepen van leuzen. Op een ander filmpje is te zien dat een aantal soldaten overloopt naar de kant van de demonstranten. Raqqa is een van de burgercomite’s die we ondersteunen in het kader van de campagne Adopteer een Revolutie. De opstand barst deze dagen in alle hevigheid los in Raqqa. Dagelijks zijn er deze week grote demonstraties. Er is een algemene staking en er zijn berichten dat belangrijke verantwoordelijken de kant van de opstandelingen kiezen.

 

Maandag 19 maart

Er vinden gevechten plaats in Damascus, in de wijk Mezzeh aan de westkant van de stad, op een steenworp afstand van het presidentieel paleis en vlak bij de woning van Bashar al-Assad’s zwager, de beruchte Assef Shawkat. Het laat zien hoe zwak de positie van het regime is. Hoewel veel analisten nog vinden dat Bashar al-Assad stevig in het zadel zit, hoor ik van mijn bronnen andere geluiden. De steun voor de opstand neemt de afgelopen weken toe, ook onder minderheden als druzen en christenen. Aleppo glipt uit de controle van de regering. Het patroon dat we zien is weliswaar extreem gewelddadig, het is volkomen onhoudbaar: een gebied komt onder controle van de oppositie, dan omsingelt het leger het gebied, bombardeert het, oppositie zoekt dekking, leger kamt het gebied uit. Vervolgens moet het leger weer naar een ander gebied dat onder controle staat van de oppositie, verlaat het eerdere gebied, dat dan weer terug onder controle van de oppositie komt.

 

Dinsdag 20 maart 

Vandaag hebben we in Amman een bijeenkomst van een groep, meest Noord-Europese, NGOs die in Syrie actief zijn. Het is een kleine groep, zoveel organisaties durven het niet aan te werken onder de moeilijke omstandigheden in Syrie. We bespreken de situatie en updaten elkaar hoe we het afgelopen jaar hebben gereageerd op de situatie. Allemaal hebben we het probleem dat het lastig is om veilig te communiceren met onze contacten in Syrie. Ook zijn we inmiddels allemaal gedwongen om onze financiele steun aan Syrische partners contant te overhandigen in Libanon, waarna ze het met alle risico’s van dien de grens over moeten smokkelen. Door de sancties is het namelijk niet meer mogelijk om geld naar een Syrische bank te sturen. Ook kunnen Syriers geen bankrekening meer openen in Libanon.

 

Woensdag 21 maart 

Het is moederdag. In de Arabische wereld wordt deze dag op 21 maart groots gevierd. Terwijl ik met mijn schoonzussen en onze kinderen bij elkaar zit, denken we aan de duizenden Syrische moeders voor wie moederdag dit jaar een drama is. Voor hen is het de eerste moederdag die ze moeten beleven zonder hun kinderen die het afgelopen jaar zijn gedood. Sommigen van hen zijn tijdens demonstraties neergeschoten door de scherpschutters van het regime, anderen zijn neergeschoten tijdens hun dienstplicht omdat ze weigerden op burgers te schieten en weer anderen zijn doodgemarteld in gevangenschap.

 

Donderdag 22 maart 

Hoe moeilijk het voor Syrische moeders is, laat Nisreen* me vandaag weer zien. Met tranen in haar ogen vertelt ze me over haar zonen, jonge ingenieurs, die zijn gevangengenomen en gemarteld door het Syrische regime. Net op tijd is ze zelf met haar dochter naar Amman gevlucht zes maanden geleden. Ze heeft al haar gouden sieraden verkocht om hier een huis te kunnen huren en rond te kunnen komen. Al snel volgde haar schoonzus met kinderen, later nog een zus met haar kinderen. Volgens Nisreen is er in de huidige situatie geen ruimte meer voor grijs, er is alleen maar zwart of wit. In het begin wilde men Bashar al-Assad een kans geven, hij heeft alles gedaan om zijn eigen glazen in te gooien. Je bent nu voor het regime of tegen. Ik vertel haar dat wij als vredesbeweging die ervaring ook hadden, dat we niet anders konden dan vierkant achter de roep van het Syrische volk om vrijheid en waardigheid gaan staan, wat de gevolgen ook zouden zijn. Weer springen de tranen in haar ogen en ze pakt mijn hand. Het is de eerste keer dat we elkaar ontmoeten maar bij het afscheid omhelzen we elkaar.

 

Vrijdag 23 maart

De Syrische opstand is met hernieuwde energie en meer vastbeslotenheid dan ooit haar tweede jaar ingegaan. Hoe gewelddadiger het optreden van het Syrische regime, hoe meer de steun voor de opstand toeneemt. Ook vandaag weer wordt er op honderden plekken in het hele land gedemonstreerd.

 

*Om veiligheidsredenen zijn namen gefingeerd.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Syrie Dagboek De Andere (Kant van de) Wereld

  1. Han Raeijmaekers zegt:

    aangrijpende woorden – ik hoop dat veel mensen je Dagboek lezen en horen; dan kan het niet anders dat de steun groter wordt, voor vrede en waardigheid .
    Ik zal proberen in het komend kerkbladnr. enkele passages te laten opnemen. In het bulletin van de komende lijdensweek – de goede week is dat goed, m.i.

  2. reinswart zegt:

    ongelooflijk moedig die mensen daar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s